10 українських сучасниць, які надихають

10 українських сучасниць, які надихають
comma.com.ua

Їхні історії має знати кожен.

Поділитися:

Нещодавно у світ вийшла книжка «Сила дівчат: маленькі історії великих вчинків» видавницва #книголав.

Видання зібрало 50 історій українських жінок, які захоплюють своєю відданістю справі, напогливістю та силою. Це і надихнуло 1plus1.ua познайомити вас ближче з рушійними, вільними та необхідними світові сучасницями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 українок за 60, які нас надихають

Ліна Костенко, поетка

Принципова та сильна жінка, яка при цьому пише напрочуд чуттєві ліричні вірші. Ліна Костенко вміє кількома словами сказати все.

На сьогодні вона – живий класик, яку поважають і цінують. Поетеса підтримувала друзів-письменників на засіданнях проти дисидентів, брала участь в експедиціях до Чорнобильської зони відчуження. Їй є про що розповісти, однак останніми роками вона перестала з’являтися на публіці та давати інтерв’ю.

Ада Роговцева, акторка

У 23 роки вона стала заслуженою артисткою України, а в 30 – народною. Легендарна Ада Роговцева донині полонить серця глядачів та збирає повні зали. У її житті було чимало важких випробувань, але вона знаходила сили витримувати їх гідно.

Аду Роговцеву вважають втіленням жіночої мудрості та шляхетності.

Кіра Муратова, режисерка

Її фільми вважаються класикою розумного кіно. Серед найбільш знакових стрічок – «Зміна долі» та «Астенічній синдром». Остання отримала приз Берлінського кінофестивалю.

Кіра Муратова має низку міжнародних нагород, а цього року її запросили до складу Американської кіноакадемії, яка визначає лауреатів премії «Оскар».

Фото: GettyImages.com

Наталія Жижченко, солістка гурту ONUKA

З дитинства Ната вчилася грати на різних інструментах, але найбільше їй припала до душі сопілка, яку для неї змайстрував дідусь. На його честь вона й назвала фолк-електро гурт ONUKA. Після виступу гурту з Національним оркестром народних інструментів на Євробаченні-2017, яке пройшло в Україні, його альбом Vidlik потрапив у чарти iTunes Великої Британії, Німеччини, Швейцарії та Франції. 

Нещодавно ONUKA презентувала новий альбом MOZAЇKA. До нього увійшло 10 треків, один із яких – STRUM – Ната присвятила своїй бабусі.

Ірина Галай, альпіністка

Ірина стала першою українкою, яка здійнялася на Еверест. Жінка народилася в Мукачеві, що на Закарпатті, та з дитинства любила гори. Свого часу була успішною керівницею в одному з відділів нафтової компанії. Та якось програла суперечку своєму другові й піднялася на кавказьку гору Казбек, висота якої 5033 м. Після цього зрозуміла, що хоче займатися альпінізмом.

Свій день народження Ірина Галай святкувала серед гір, а замість торта посмакувала шоколадним батончиком у наметі при 40-градусному морозі. Через два дні вона підкорила Еверст, піднявши український прапор на найвищій точці світу. У руках вона тримала рожевий льодоруб, за яким її впізнали інші члени групи.

Лілія Пустовіт, дизайнерка

Лілії не подобалися речі, якій їй купували батьки. Це спонукнуло її навчитися кроїти та шити одяг. Після навчання Ліля стажувалася в Парижі, першу авторську колекцію представила у 24 роки в Тулузі (Франція), а згодом працювала в модному домі у столиці Франції.

Здобувши гарний досвід, Лілія зважилася і відкрила вланий бізнес в Україні, коли тут модна індустрія ще не була розвинена. «Хотілося працювати в рідній країні. Я відчувала тоді й відчуваю зараз: на мені лежить відповідальність за те, щоб тут щось змінювалося на краще», – зізналася дизайнерка.

На сьогодні бренд POUSTOVIT високо цінують не лише в Україні.

Фото: Andrew Ivaskiv, vogue.ua

Наталія Ворожбит, драматургиня, режисерка

Її п’єси ставили в Польщі, США, Латвії. Одного дня виставу Наталії Ворожбит зіграли на сцені Королівського шекспірівського театру, а відгуки про неї з’явилися на радіо та у провідних ЗМІ Великої Британії.

Серед крайніх яскравих робіт – сценарії до фільмів Кіборги режисера Ахтема Сеітаблаєва та Дике поле, що стане екранізацією роману Сергія Жадана Ворошиловград.

Фото: Анна Путилина, elle.ua

Олена Юрковська, біатлоністка

Ще в дитинстві Олені через хворобу ампутували обидві ноги. Однак це не завадило їй досягнути спортивних вершин. Спершу дівчина займалася волейболом та настільним тенісом, а згодом захопилася лижними перегонами та біатлоном. У 18 років вона стала частиною паралімпійської збірної України. На своїх перших Паралімпійських іграх у Солт-Лейк-Сіті Олена Юрковська здобула одну срібну та три бронзових медалі. А з паралімпіади в Турині привезла 4 «золота».

Марина В’язовська, науковиця

Марина закінчила математичний факультет Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, захистила дисертацію та отримала стипендію на навчання в Німеччині. А згодом розв'язала матиматичну задачу століть.

1611 року німецький філософ та вчений Йоганн Кеплер поставив одне із найскладніших питань у математиці — задачу про найщільніше пакування куль. Знадобилося понад 400 років, щоб розв’язати одну з її похідних. І зробила саме українка Марина В’язовська. 

Згодом вона стала лауреаткою премії Салема – однієї з найпрестижніших нагород для математиків.

Фото: Артур Яценко, theukrainians.org

Мар’яна Савка, видавчиня

Поетка та головна редакторка Видавництва Старого Лева – одного з найбільших в Україні, видання якого належать до колекції найкрасивіших книг світу. Цікаво, що в дитинстві вона любила писати казки та вірші, малювати до них ілюстрації, зшивати аркуші та створювати обкладинки. Та вже в дорослому житті дитяче захоплення переросло в улюблену справу.

Одного разу до Мар’яни звернулася відома галицька кулінарка Дарія Цвєк, яка хотіла видати книжку рецептів. Мар’яна з чоловіком і друзями зробили таку гарну книжку, що не захотіли віддавати її жодному з видавництв. Тож заснували ВСЛ, а видання Цвєк «Малятам і батькам» стало Книжкою року в Україні. 

«Хочеться, щоби середовище, яке видавництво довкола себе згуртовувало, домоглося того, щоб у суспільстві відбулися суттєві суспільні зміни. Я пов’язую наше завдання не тільки з виданням книг, а й з великими системними змінами всередині суспільства. Свято вірю, що з часом, ще більше працюючи над якістю, значущістю наших видань, ми побачимо, як молодь, що виросла на цих книгах, справді активно діє та оновлює країну», – поділилася Мар'яна Савка.

Фото: tedxwomen.if.ua