10 фільмів, які пробуджують апетит і любов до кулінарії

10 кінокартин, які пробуджують апетит та потяг до приготування їжі
talktalktvstore.co.uk

Добірка цікавого, якісного кіно на гастрономічну тематику.

Поділитися:

Після перегляду цих стрічок навіть у байдужих до гастрономії людей з’явиться бажання негайно стати до плити та щось приготувати.

Показати їжу смачно і красиво – це мистецтво. Є фільми, в яких страви показані з не меншим естетичним захопленням, ніж, скажімо, інколи показують гарних людей та незвичайні пейзажі. Насолоджуйтесь, і приємного апетиту!

Їж, молись, люби / Eat, Pray, Love (2010)

 

Після розлучення з чоловіком, головна героїня (Джулія Робертс) їде світом у пошуках відповідей на екзистенційні запитання. За складову «Їж» відповідає, звичайно, Італія: важко не перейнятись ідеєю пристрасти до їжі, коли спокуса підстерігає, буквально, на кожному кроці. Переломний, напевно, момент у «стосунках» героїні з їжею настав, коли вона погладшала – але на дієту не сіла. Просто купила собі нові джинси, більші за розміром.

Шоколад / Chocolat (2000)

 

У пуританське провінційне місто приїздить жінка (Жюльєт Бінош), яка провокує майже справжню революцію. Спробувавши її шоколадні цукерки, люди перестають відмовляти собі й у інших життєвих задоволеннях. Тож колективне щастя містян раптово зростає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 фільмів, які повернуть літній настрій

Джулі та Джулія: Готуємо щастя за рецептом / Julie & Julia (2009)

 

Сучасна американка намагається готувати за книгою рецептів ікони американської телевізійної кулінарії –  Джулії Чайлд «Як оволодіти мистецтвом французької кухні». Та пише про це у блозі.

Паралельно з пригодами героїні в кухні та її спробами відтворити легендарні французькі страви, ми спостерігаємо біографічні епізоди з життя Джулії Чайлд. Головну героїню, до речі, зіграла неймовірна Меріл Стріп.

Рататуй / Ratatouille (2006)

 

Шедевр студії Pixar, найбільш гурманський мультфільм усіх часів і народів, лауреат премій «Оскар» і «Золотий глобус», як найкращий анімаційний фільм.

Головний герой історії – щуреня Ремі, яке живе в передмісті Парижа й володіє не тільки надзвичайно розвиненими смаковими рецепторами, а й неймовірною цікавістю до гастрономії.

Події розвиваються непередбачувано: Ремі потрапляє до Парижа. Ба, більше – до кухні одного паризького ресторану, де й починаються його пригоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 фільмів про танці, які можна дивитися знову і знову

Смак життя / No Reservations (2007)

 

Не часто випадає нагода подивитися на чарівну Кетрін Зета-Джонс біля плити. Цей фільм дарує нам таку можливість.

Головна героїня Кейт – шеф-кухар відомого ресторану – виявляється мимовільним опікуном своєї племінниці, котрій не до вподоби абсолютно всі страви від шефа. Ситуація ускладнюється появою нового шефа, який зазіхає на місце та славу Кейт.

Ланчбокс / The Lunchbox (2013)

 

Чудова індійська мелодрама. Одинокому бухгалтеру передпенсійного віку привозять обід, який був  призначений іншій людині. Його приготувала молода жінка для свого чоловіка, сподіваючись повернути стосункам колишню пристрасть.

Бухгалтер розуміє, що обід йому доставили помилково, але з’їдає все до останнього шматочка. А потім, повертаючи ланчбокс власникові, кладе в нього записку із вдячністю.

Кухар на колесах / Chef (2014)

 

Фільм, так чи інакше, стосується моди на вуличне харчування. У шеф-кухара, якого через його важку вдачу, виганяють з популярного ресторану в Лос-Анджелесі, з’являється фургон. Не довго думаючи, головний герой вирішує перетворити його на закусочну на колесах, візитною карткою якої стане кубинська кухня.

Велика ніч / Big Night (1996)

Двоє братів приїхали з Італії в США, і, звичайно, вирішили відкрити ресторан автентичної італійської кухні.

Взагалі, справи йдуть непогано – італійська кухня завжди була однією з найзрозуміліших та найвідоміших у світі. Єдина перешкода на шляху до успіху – постійні сутички та непорозуміння у стосунках між братами.

Прянощі та пристрасти / The Hundred-Foot Journey (2014)

 

Сім’ї індійських емігрантів вирішили відкрити доступний дружній ресторан своєї національної кухні у французькій провінції. Поруч знаходиться  респектабельний заклад, що славиться високою кухнею та знаменитим су-шефом (Хелен Міррен). Дізнавшись про такого сміливого конкурента, француженка втрачає самоконтроль та скуповує в місті та його околицях всі продукти, які теоретично можуть знадобитися хвацьким індійцям. Це стає поштовхом до справжньої гастрономічної війни!

Ватель / Vatel (2000)

 

Знаменитий кулінар Ватель (Жерар Депардьє) влаштовує прийом для короля Людовика XIV та його численної свити. 25 столів, 5 змін страв та нові й нові гастрономічні поєднання.

Фільм знято з незвичайною скрупульозністю. Якщо перші кадри з запеченими куріпками та яскравими десертами миттєво викликають у глядача активне слиновиділення, то до кінця фільму від усього цього збудження стає навіть якось поганенько. Відволікає, щоправда, любовна лінія фільму – це інтрига з фаворитками короля та почуттями самого Вателя.