5 кроків до ідеальної засмаги без шкоди для шкіри

Як отримати «здорову» засмагу та надати першу допомогу в разі опіків, розповідає лікар-косметолог.

Поділитися:

Вирушаючи у літню відпустку, ми часто уявляємо, як чудово виглядатимемо після неї: засмаглі, сповнені енергією, веселі та життєрадісні. Але трапляється, що зловживання першим «пунктом» негативно відображається й на всіх подальших. Це коли бажання засмагнути «пошвидше та побільше» закінчується опіками, дискомфортом та «непрезентабельним» виглядом шкіри на весь період відпочинку.

Секрети отримання рівномірної та здорової засмаги:

1. Час перебування на сонці. Засмагати найкраще до 11-ї ранку та після 16-ї вечора, коли сонце «м’яке» та не агресивне.

2. Правило 10 хвилин. Перший «підхід» засмагання  має бути не довше 10 хв. Далі – півгодини відпочинку й наступний період уже + 10 хв. (тобто, можна засмагати вже 20 хв., повертаючись всіма «ракурсами»).

3. Сонцезахисні засоби. Для початку засмагання слід обрати засіб не слабше 50 СП. Коли шкіра трохи потемніє – 25 СП. Для збереження матовості шкіри та посилення ефекту засмаги – 10 СП. Краще брати у відпустку 3 захисні засоби, різної інтенсивності.

4. Вода не рятує від опіків. На поверхні води ми отримуємо втричі більше сонячного опромінення, що суттєво збільшує ризик «спектися».

5. Більше пити. Для гарної засмаги та доброго самопочуття, вода має бути негазованою, трохи прохолодною та трохи солоною

Газована вода й алкоголь занадто пересушують нашу шкіру, – зазначає косметолог Ірина Медведєва.

Якщо ж ви засмагали «незаплановано» та все ж отримали опіки, радимо вжити наступних заходів:

1. Прийняти приємно-теплий душ – не холодний, але й не дуже теплий, щоб зайве не травмувати подразнену шкіру. Бажано скористатись гелем для купання зі зволожуючим ефектом.

2. Не витиратись рушником – щоб забрати з поверхні тіла зайву вологу, після душу достатньо  загорнутись у простирадло чи рушник.

3. Випити теплого зеленого чаю – це потужний антиоксидант, що перешкоджає розвитку запальної реакції, ідеально буде, якщо трохи його підсолити.

4. Нанести на вражені ділянки шкіри засоби, що містять пантенол (пінку, крем, мс) – делікатно розподілити засіб по тілу, щоб зменшити відчуття печіння та прибрати почервоніння. В разі значних опіків шар пантенолу на шкірі бажано поновлювати через кілька годин.

5. Обличчю – додаткова увага.  На почервонілу шкіру обличчя бажано нанести заспокоюючу маску з дріжджами, натертим огірком чи вівсянкою. Так ви охолодите її, та повернете свіжий, здоровий вигляд.

Народні засоби: що допоже, а що зашкодить. Якщо засобів із вмістом пантенолу під рукою не виявилось, опіки полегшать кисломолочні продукти (кефір та сметана). Ні в якому разі не можна наносити спиртових засобів, як рекомендують деякі «знавці»! Це тільки посилить опіки.

Якщо справа дійшла до пухирів (це опіки 2 ступеня) в якості першої «самодопомоги» слід нанести на вражені ділянки засіб з пантенолом, пов’язку, та терміново звернутися до лікаря (оскільки знадобиться спеціальна обробка шкіри).

Гарної вам засмаги! Нехай ця відпустка стане незабутньою в приємному сенсі слова!