Грамотний безвіз: як подорожувати з дитиною

Корисні поради тим, хто з нетерпінням чекає відкриття безвізового режиму й поспішає гайнути з дитиною у першу закордонну подорож.

Поділитися:

Із настанням безвізового режимуБезвіз наступає: найбюджетніші європейські країни для візиту цього літа, щоб вільно перетнути кордон омріяної європейської держави й зберегти гарний настрій на весь період відпочинку, радимо завчасно подбати про «формальності». 

Якщо дитина подорожуватиме з обома батьками – ніяких правових обмежень перетину з нею кордону не виникне. Для першого виїзду в Європу з біометричними паспортами, дорослим варто підготувати:

- докази наявності коштів;

- квитки чи інші документи, де вказані напрямок та мета поїздки, якщо вона «цільова»: концерт, виставка тощо;

- зворотні квитки;

- бронювання готелю (чи запрошення від родичів або друзів);

- страховий поліс на авто (перетин кордону  власною машиною).

Якщо дитину супроводжуватиме лише один із батьків, підготуйте нотаріально засвідчену згоду іншого, обов’язково – з зазначенням назви країни, куди плануєте їхати. Цей документ не потрібен у ситуаціях, коли другий із батьків:

- має іноземне громадянство чи позбавлений громадянства (потурбуйтесь про відповідний запис у свідоцтві про народження дитини);

- позбавлений батьківських прав (візьміть із собою оригінал або нотаріально засвідчену копію судового рішення);

- зник безвісти (підготуйте оригінал або нотаріально засвідчену копію судового рішення щодо цього статусу);

- помер (майте при собі оригінал свідоцтва про смерть чи нотаріально засвідчену копію).

Якщо ви матір-одиначка й хочете безперешкодно поїхати з дитиною за кордон – завчасно подбайте про документальне підтвердження свого статусу (за ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 незабутніх українських міст: Куди поїхати всією родиною на вихідні

Крім того, паспорт дитини, як і ваш, повинен бути біометричним і дійсним на момент поїздки.

  1. Щоб переконатися в «біометричності» документу вашої дитини, перевірте, чи є відповідний значок біометрики на палітурці паспорта.
  2. Якщо ж виявиться, що отриманий паспорт не є біометричним – доведеться проставляти візу в старий документ, або оформляти  відповідний. Обидва випадки потребують часу та грошей, тому пильнуйте заздалегідь.

Нагадаємо про специфіку оформлення дитячих паспортів:

Фотографія немовляти на документі має бути впізнаваною та відповідати вікові дитини на час поїздки.

- Дитина молодша 12 років не буде здавати відбитків пальців, але такий паспорт все одно вважатиметься біометричним. Змінити його потрібно буде через 4 роки.

- Діти віком 12-14 років отримають біометричний паспорт  з відбитками пальців на чипі.

- Із досягненням 14-річного віку, для оформлення дитині біометричного паспорта до стандартного пакету документів потрібно буде додати її Id-картку (аналог внутрішнього паспорта). Цей документ слід зробити заздалегідь, оскільки процедура його оформлення триває до 20 днів.

- З 16 років діти мають право отримувати біометричний паспорт самостійно, а термін його дії зростає до 10років.

Важливо розуміти призначення внутрішнього біометричного паспорту та біометричного паспорту для перетину кордону й не плутати їх. Перший із названих (пластиковий) містить відбитки пальців чи/та інші біометричні дані дитини. Цей документ у вас можуть запитати вже за кордоном, але така картка ніяк не допоможе дитині його перетнути, якщо ви не пред’явите її основного паспорта.

Легкої поїздки та гарних вражень вам та вашій малечі!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 найпопулярніших курортів України: де недорого відпочити влітку