«Це світ ігор і схем, від яких голова йде обертом»,​ — продюсер про серіал Сувенір з Одеси

Олена Васільєва відповіла на запитання 1plus1.ua.

Поділитися:

За кілька тижнів, 19 березня, на глядачів 1+1 чекає прем'єра пригодницької драми про переломні часи та незламні почуття Сувенір з Одеси. З перших кадрів трейлеру вражає небачений для українського ТБ зірковий акторський склад. У 20-ті роки минулого століття глядачів перенесуть Даніель Ольбрихський, Станіслав Боклан, Юрій Горбунов, Дмитро Суржиков, Володимир Горянський, Олексій Вертинський, Олександр Попов і не тільки. 

У центрі сюжету —  історія кохання двох молодих одеситів, Матвія Грача і Лізи Вольської, яка спалахнула ще під час Першої світової війни, пройшла випробування двома революціями і семикратною зміною влади у «вільному місті» за три військових роки.

Матвій Грач - найкращий скрипаль Одеси

Масштабні натурні зйомки  проходили в Одесі та Києві, а павільйонні сцени відсутні навмисне —  історичні локації додають автентичного колориту. Про кропітку роботу над серіалом розповіла його продюсер Олена Васільєва.

У Сувенірі з Одеси романтична історія кохання розгортається на тлі потужних історичних зрушень минулого століття. Що на нас чекає?

О. В. Cувенір — твір авантюрного жанру, тут історичні події подано з іронією. Це світ ігор і схем — таких, від яких голова йде обертом. І не важливо, що мова йде про події столітньої давності. У світі «старої Одеси» нема події, із якої одесити не змогли б створити «вигідне підприємство», і немає товару, до якого вони не могли б «прилаштувати ноги». А тих, хто встає на шляху у махінаторів, прибирають дуже швидко. У такому світі живуть наші головні герої: Ліза Вольська — дівчина з шляхетної родини на межі розорення, і Матвій Грач — сирота, бандит-початківець, віртуозний скрипаль і великий романтик. І, звичайно, одвічний третій зайвий у цій драмі — Вася Тищенко. Хлопець з дитинства закоханий в Лізу, він жандарм поліції, схиблений на затриманні бандитів.

Серіал знятий за книгою Труна з Одеси. Чому вибрали цей твір? Що привніс сценарист Андрій Кокотюха? Чи з'явилися нові герої?
О. В. Ні Лізи, ні Матвія в книзі немає (головні герої, вуличний скрипаль та вчителька французьскої мови​, які незважаючи на обставини закохуються в один одного, з'явилися у сценарії з легкої руки сценариста Андрія Кокотюхи. прим. ред)​.Твір Валерія Смирнова — яскравий опус про вдачу і дух «невидимої» Одеси. Дивовижна своєю зухвалістю і жвавістю  збірка оповідань, які об'єднує лише тема одвічної афери. Сценарист Андрій Кокотюха доклав титанічних зусиль, аби перетворити збірник на цільний сюжет. Він провів історію через все XX століття і додав таємницю в історію кохання Лізи і Матвія.


Розкажіть, як вдалося зібрати на одному майданчику такий зірковий колектив?
Це було непросто, але воля і амбіції продюсерського складу перемогли.


Чому вирішили запропонувати польському актору Даніелю Ольбрихському роль скрипаля з Одеси?

Даніель Ольбрихський втілив образ Матвія у зрілому віці 

О. В. Скрипаль Матвій Грач прагне потрапити в Париж і стати музикантом зі світовим ім'ям. Ольбрихський — це епоха. Для глядача старшого покоління — це зірка фільмів Анджея Вайди, для світового кінематографа — це артист, який знявся у  Шльондорфа, Кесльовського, Кауфмана, Зануссі. Це людина світової культури, яка досконало володіє французькою, а це було необхідно для розкриття персонажа зрілого Матвія Грача.

У житті Одеси столітньої давності дуже багато паралелей з сьогоднішніми реаліями. Сценарист Андрій Кокотюха каже, що в непрості часи саме люди авантюрного складу можуть стати генераторами важливих для країни ідей. Ви з цим згодні?
О. В. Люди авантюрного складу — частина нашого життя, хочемо ми цього чи ні. Вони сміливо експериментують, прокладають нові стежки і пхають пальці в розетку. Ми звикли думати про них як про романтиків і переможців, але в нашому фільмі є місце і для більш непривабливих картин життя авантюриста — розплату за наслідки, докори совісті, шкода про зраду.
 
 Хто ваш улюблений герой? На місці Лізи кому Ви б віддали своє серце?

Василь Тищенко - вірно та віддано закоханий у головну героїню Лізу

О. В. (усміхається  прим. ред.) Мені дуже симпатичний Василь Тищенко, незважаючи на те, що він зануда. Це цілісний герой, однолюб. У нього дві пристрасті — Ліза і гонитва за шахраями. Причому до розшуку шахраїв у нього виникла справжня пристрасть, схоже, виключно щоб підвищити свій соціальний статус і завоювати повагу Лізи. Отже, пристрасть єдина – дитяче кохання, Ліза. 
 
Ось він все життя й бореться за кохання, Ліза манить його, і заради кохання цей сірий непримітний чоловік робить жахливі речі!

 

У центрі сюжету — реальні історичні персонажі (Япончик, Котовський, Рахумовскій). Оживити їх на екрані — завжди велика відповідальність. Ви дотримувалися історичних джерел чи вирішили підійти до них нестандартно?


Король нальотчиків Мішка Япончик
О. В. Я дотримуюся непопулярного в істориків кредо — правда жанру сильніша правди життя. Це не люди, це персонажі. А персонажі живуть всередині твору. Головне, щоб сюжет захоплював глядача і щоб твір не створював ідеологічного поля, яке пропагує антигуманістичні установки.