«Було важко дивитися на це!»: Марія Єфросиніна розповіла, як заступилася за Королеву Данії на саміті ООН

«Я була просто шокована!»

Поділитися:

Маріє, віднедавна ти – Почесний Посол Фонду ООН з питань народонаселення в Україні. Нещодавно ти була в Африці, у Кенії, де проходив саміт з питань проблем жіноцтва. На саміті було чимало перших леді. Хто тебе вразив найбільше?

- Я була просто шокована тим, як охороняють першу леді Кенії. Здавалося, що охоронці літали над нею, їх було десятки. Було навіть таке, що вони не бачили, хто йде повз них, і один з охоронців навіть шпурнув Королеву Данії, що я навіть підскочила і закричала, бо було важко дивитися на це! Уся країна за межею бідності! Ми їздили по дорогах, яких немає!

Тобто, у Кенії дороги гірші, ніж в Україні?

- Якщо в Україні не будуть ремонтувати дороги найближчі 20 років, то вони будуть у нас, як у Кенії! Кажуть, що майже 70% ВВП країни належить Президентові та його родині. Тобто, там зовсім інша реальність! Тотальна бідність, коли люди їдять, сплять на вулицях і навіть не можуть знайти воду,  йде пліч-о-пліч з тотальною розкішшю. Хоч це і не дипломатично, і я як Посол ООН не маю права цього казати, але у нас ще все нормально!

До цього Форуму ти спеціально готувала діловий гардероб. Скільки костюмів ти везла до Кенії?

- Мабуть, майже всі костюми українських дизайнерів, бо тільки вони, місцеві дизайнери, можуть «всадити» на мене костюм – ну ти знаєш, довжина рукава, штанів і все інше… Я везла два костюми Katerina Kvit, один – ELENAREVA, ще один кежуал-костюм від українського бренду «Katimo Clothes».

У Кенії ти встигла не лише попрацювати, але й відпочити – поїхала на імпровізоване сафарі.

- Перед тим, як їхати туди, я надивилася картинок, на яких зображено, як ти сидиш за красивим сніданком, годуєш жирафа, який визирає до тебе з віконця… Мабуть, це десь й існує, але за межами Найробі. Я була лише у місті! Звичайно, це сафарі було таким дивакуватим атракціоном, бо нас вивезли у поле і сказали: «Десь за п’ять кілометрів ви можете побачити лева, але до нього підійти не можете, дивіться у бінокль!», «А де ж бінокль?», «Не взяли!».