Чому зростають ціни на тепличні овочі: пояснюють фермери

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Чому вітчизняні овочі дорожчі за імпортні: роз'яснення

Вітчизняна городина дорожча за імпортну – чи будуть далі зростати ціни на овочі?

Поділитися:

Нині, в зимовий період, більшість українських господарств працюють у збиток. Причин подорожчання багато, та які ж вони саме? Розібрались журналісти ТСН.

Більшість овочів в українських супермаркетах саме імпортні, з вітчизняних – лише борщовий набір. Фермери кажуть, що потреба у власному виробництві зростає, конкуренція незначна, а ринок збуту є. Однак відзначають – подорожчало все. Ціни на насіння зросли разом з курсом долара, зросла вартість  субстрату та збільшився цінник на перевезення. Найбільше збитків господарства несуть саме взимку, бо для рослин потрібно багато штучного світла.

Дається взнаки здорожчання усіх енергоносіїв для підприємств. Думки господарників також підтверджують ринкові експерти – кажуть, в кінці осені та взимку в Україні вирощувати городину не вигідно. Підприємці змушені вкладати додаткові гроші в теплиці, а вартість вирощених продуктів не може конкурувати з імпортом – у 2-3 рази дорожча. Прогнози такі: ціни зростатимуть далі. Імпортна городина дорожчатиме через логістику, ускладнену війною, а вітчизняна – через окуповані території. Але без наших овочів українці не залишаться. Врожай зʼявиться на полицях вже з середини весни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращі дати для приготування розсади томатів у 2024 році

Більше важливих новин дивіться на ТСН у марафоні новин щодня о 19:30, а також на YouTube-каналі ТСН.

Новини по темі