Дозволить збудувати укриття під обстрілом та захистить від мін: Алла Мазур розповіла про 17-річну розробницю унікального надлегкого матеріалу, яким зацікавились військові

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
17-річна винахідниця створила матеріал для військових: відео

Алла Мазур розповіла про 17-річну розробницю унікального надлегкого матеріалу: відео

Поділитися:

Телеведуча і журналістка Алла Мазур в ефірі ТСН на 1+1 Марафон поспілкувалася з випускницею столичного Технічного ліцею Анастасією Мініцькою та вихованкою Малої академії наук, яка  розробила технологію створення надлегкого металополімерного матеріалу для протимінного захисту. Проєкт уже подали на патент. Дівчина мріє, щоб його випробували  у польових умовах.

За словами Насті, цей матеріал може допомогти військовим захиститися від ворожих обстрілів і додатково убезпечити саперів під час розмінування. Проєкт, який дівчина розробила спільно з науковим керівником, переміг у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. 

«Зараз у військових актуальна тема саме захисних споруд, які можна було б швидко зібрати і розібрати, переносити. Щоб вони були легкі й міцні водночас. Але такого матеріалу досить мало. Коли розміновують різноманітні території, коли стикаються з вибухонебезпечними предметами і їх підривають, цей матеріал (розробка Насті - прим. ред.) може бути корисним для того, щоб забезпечити додатковий захист людям, які цим займаються», - поділилася дівчина в ефірі. 

Алла Мазур

Аби підтримати юну дослідницю, Алла Мазур з командою запросили до студії ТСН реального бойового сапера Євгена Захарова. Він тільки недавно працював в районі Ізюма. І прийшов до студії в сучасному захисному костюмі, що важить 60 кілограмів. А представник ДСНС, Сергій Рева - заступник керівника управління організації піротехнічних робіт - розказав і показав, який захист наразі мають наші сапери, і чого гостро не вистачає. 

Дівчина розпитувала їх про те, що цікавить: які найпопулярніші методи виявлення вибухонебезпечних предметів, які найефективніші методи убезпечення саперів. Сергій Рева зазначив, що ДСНС працює над запровадженням інноваційних методів для полегшення процесу розмінування і максимальної безпеки саперів. І відзначив, що сподівається, що розробка Насті теж обов'язково знайде місце в інноваціях, які впроваджуються сьогодні в нашій державі. 

А наприкінці ефіру дівчина поділилася з телеведучою, що зустріч дуже її надихнула. Бо вдосконалювати новий матеріал Настя збирається і далі. Після ефіру Алла Мазур запросила Настю з татом Анатолієм і представниками МАН на невелику екскурсію.

«В темпі прямого ефіру - поміж двома випусками новин - показала гостям ньюзрум ТСН, і робочу кімнату ТСН-Тижня. Подарувала нашу книгу «Незалежність очима ТСН». І тепер чекаю запрошення на випробування нового матеріалу. Дуже сподіваюсь, що розробка зацікавить українських виробників - і зможемо робити свій захист для бійців і саперів: легкий і суперміцний», - написала у себе в соцмережах Алла Мазур.

Нагадаємо, авторка і ведуча інформаційно-аналітичної програми «ТСН.Тиждень» Алла Мазур стала спеціальною амбасадоркою Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН. Канал «1+1 Україна» виступив комунікаційним партнером. 

Новини по темі