Герою України Олександру Мацієвському встановили пам’ятник в Києві: відео

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Як пройшло відкриття пам’ятника Герою України Олександру Мацієвському: відео
t.me/kyivfortress

В Києві відбулось відкриття пам’ятника Герою України Олександру Мацієвському, якого росіяни розстріляли за фразу "Слава Україні".

Поділитися:

У День Збройних сил України, який відзначили напередодні 6 грудня, в Києві відбулось урочисте відкриття пам’ятника Герою України Олександру Мацієвському, якого росіяни розстріляли за фразу “Слава Україні”. Деталями з місцями події поділилися у марафоні новин, передає ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валерій Залужний привітав юну шашистку-волонтерку з Днем святого Миколая у "Сніданку з 1+1"

30 грудня 2022 року росіяни розстріляли його за фразу «Слава Україні». Відтоді Мацієвському навіки 42 роки. Пам'ятник герою України Олександру Мацієвському відкрили на території Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця».

Над монументом працювали два місяці. Скульптура є майже точною копією воїна у повний зріст. Вона виготовлена з силікону. Найважче, кажуть автори, було передати важкий, але незламний погляд Олександра. Для цього творці вивчали обличчя з фотографій у паспорті, старих світлин та відео.

На церемонії відкриття була присутня мама героя, Парасковія. Вона розповіла, що син завжди був сміливим. З молоду займався боротьбою, гімнастикою та плаванням, завжди заступався за слабших та допомагав нужденним. Ще дитиною казав їй, що в разі потреби захистить. 11 березня 2022 року Олександр вступив до ніжинської ТРО, аби захищати свою сім'ю і всю країну. За фахом він був електромонтажником і вмів буквально все, каже мати. Він намагався створити комфорт навіть у бойових умовах.

Про те, що їх підрозділ вирушив під Соледар, Олександр матері не казав. Проте, щодня телефонував і запевняв, що все буде добре. Востаннє голос сина Парасковія почула 29 грудня. 

"Сказала: синочок, бережи себе, у мене все в порядку. Ще сказала: "Пробач мене, якщо що". Ну, так начебто само вирвалось".

Наступного дня Олександра вбили росіяни. Мацієвський отримав Героя України посмертно. Крім мами у нього залишилась дружина Юлія та 19-річний син Михайло.

Новини по темі