Найгірший показник в історії незалежності: Україна стикається з найбільшою демографічною кризою — що відомо

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Найбільша демографічна криза України за історію незалежності
Freepik

Найменша народжуваність і мільйони біженців за кордоном: як уряд планує покращувати демографічну ситуацію в Україні

Поділитися:

Ситуація із демографією в Україні продовжує досягати критичного рівня. Офіційні дані, які оприлюднив Інститут демографії показують, що минулого року народилося найменше дітей за всю історію незалежності України, а рівень смертності продовжує зростати.

Це викликало занепокоєння не лише серед населення, але й у влади, адже зменшення чисельності українців може стати серйозною проблемою для відновлення країни після війни.

Детальніше про те, наскільки ситуація критична і чи є у влади план, як покращити демографію в Україні — розповіли в сюжеті ТСН.

За офіційними даними, минулого року в Україні народилося лише понад 187 000 дітей. Для порівняння, у 2012 році до анексії Криму та війни на Донбасі ця цифра складала 520 000. А перед пандемією коронавірусу у 2019 році — на світ з’явилося 310 000 малюків. Така різка різниця показує, наскільки швидко скорочується народжуваність в країні.

Демографія України
Скриншот/ТСН

Щоб населення не скорочувалося потрібно, щоб на 100 жінок припадало 210 народжень, тобто в середньому — у кожній сім'ї по дві дитини. Утім, реальні цифри вдвічі менші, адже нині на 100 українських жінок припадає лише 90 народжень і це найгірший показник за останні 300 років, як стверджують в Інституті демографії.

Одна з причин демографічної кризи — зростання віку, коли жінки вирішують народжувати. Середній вік матері при народженні дитини тепер становить 28 років, тоді як раніше — 18-20 років. Якщо нічого не зміниться, то за 30 років українців може бути лише 25 мільйонів.

Водночас, смертність в Україні продовжує зростати. За даними Центрального розвідувального управління США, Україна займає перше місце у світі за рівнем смертності — на одного новонародженого припадає троє померлих. І це не лише пов'язано з війною, адже на смертність також впливають: стрес, серцево-судинні захворювання, зловживання алкоголем і тютюном. 

Демографія України
Скриншот/ТСН

Окрім цього, через війну Україну покинули мільйони біженців, переважно працездатного віку. За підрахунками експертів, нині за кордоном перебуває до 6 мільйонів українців. Вони прогнозують, що довше триватиме війна, то менше з них повернеться на Батьківщину. За оптимістичними прогнозами, за кордоном залишиться близько 1,4 мільйона українців, а за найгіршим сценарієм — удвічі більше.

Уряд України вживає заходів

Нещодавно уряд затвердив стратегію демографічного розвитку. Першою і головною метою цієї стратегії є підвищення народжуваності.

Для цього необхідно забезпечити якісну інфраструктуру, зокрема доступні дитячі садочки, комфортні умови для дітей, а також створити умови, щоб матері могли легко поєднувати роботу з вихованням дитини. Роботодавці мають бути гнучкими щодо робочих умов для молодих матерів.

Окрім підвищення народжуваності, стратегія включає також плани щодо зниження смертності, повернення біженців та створення умов для активного довголіття. Важливим залишається питання працевлаштування та доступного житла для тих, хто повертається в Україну. Зокрема, експерти прогнозують, що після війни життя в країні зосередиться навколо великих міст таких, як Київ, Львів, Одеса, Харків, Дніпро та Донецьк.

Попри всі складнощі, експерти впевнені, що в уряду є можливості виправити ситуацію, але для цього потрібен комплексний підхід та підтримка міжнародної спільноти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без літнього часу: коли переводять годинники на зимовий час та чому Україна робить це востаннє

Новини по темі