Не встиг оновити дані у Резерв+ до 16 липня: що буде та як військовозобов'язаним уникнути штрафу

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Не встиг оновити дані у Резерв+ до 16 липня: що буде та як військовозобов'язаним уникнути штрафу

Що буде, якщо не встиг оновити дані у Резерв+ до 16 липня та як військовозобов'язаним уникнути штрафу

Поділитися:

Після 16 липня 2024 року в Україні – дати, коли спливає термін оновлення даних військовозобов’язаними – чоловіки призовного віку ризикують отримати повістки або штрафи просто на вулиці. Це все буде пов'язано з тим чи оновив військовозобов’язаний дані та, чи має він з собою відповідні документи. Що чекає на військовозобов’язаних, які оновили свої військово-облікові дані та на тих, хто знехтував цим обов’язком, розібрали детально ТСН, який виходить о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

Уже 16 липня спливає 60-денний термін, який був відведений на оновлення військово-облікових даних для військовозобов’язаних громадян віком від 18 до 60 років. Згідно з твердженням від Міністерства оборони, той хто не дотримався закону може отримати відповідний адміністративний штраф від 17 000 грн.

Хто має оновити дані у Резерв+

Оновити дані мають всі військовозобов’язані чоловіки, які перебувають не тільки в Україні, а й за кордоном, а також і жінки, які здобули професію медика та фармацевта.

Адвокатка у сфері військового права та медицини Анастасія Кондрась зазначає, що навіть тим категоріям громадян, які були зняті з обліку потрібно оновити свої військово-облікові дані оскільки може бути ситуація, коли дані, які зазначені у військовому квитку та ті, що містяться у відповідних реєстрах — не збігаються. 

Що буде, якщо не оновив дані

  • За не оновлення даних військовозобов'язаній людині відразу призначається повістка.
  • Якщо по цій повістці людина не з'являється, відповідно може бути знову застосована адміністративна відповідальність. Хоча вже за іншою статтею, але таким самим штрафом 17 000 грн.
  • Проте знову історія повторюється — людина оплачує цей штраф, але не оновлює дані знову. 

Тобто можна не оновлювати дані та просто платити штраф? Насправді не все так однозначно.

Який в нас механізм працює далі?

Працівники ТЦК розуміють, що людина не з'явилася згідно з повісткою і передають відповідні дані до органів поліції. Вони протягом п'яти днів повинні здійснити адміністративне затримання цієї людини — або за місцем її фактичного проживання, або за місцем реєстрації.

"Таке адміністративне затримання не є вічним. Органи поліції не шукають людей місяць, два-три й так далі. На це дається тільки 5 днів. Якщо органи поліції розуміють, що вони таку людину знайти не можуть, більше всього, що вона буде в розшуку", — зазначає адвокатка Анастасія Кондрась.

Також вона наголошує на тому, що всю інформацію про військовозобов'язаного ТЦК та СП можуть взяти з відкритих реєстрів. За потреби це дає можливість оскаржити накладання штрафів.

"Дійсно в ТЦК є обов'язок, коли закінчиться 60 днів про оновлення даних, і коли вони захочуть накласти на людину штраф, перевірити по публічних реєстрах всю інформацію. Якщо вони можуть з цих публічних реєстрів таку інформацію взяти, відповідно накласти штраф на людину вони не можуть"

Дані ще можна буде оновити

За словами народного депутата України від фракції Слуга народу Олександра Федієнка, військовозобов'язані в Україні зможуть оновити свої облікові дані без штрафу навіть після 16 липня.

"Після цієї дати стоять у черзі тисячами, які підпадають під санкції, але ще раз хочу наголосити, що ТЦК повинен провести відповідні юридичні, процедурні дії з кожним громадянином-військовозобов'язаним", — зазначив Олександра Федієнко.

Простими словами, люди, які не змогли прийти та оновити дані в ТЦК до 16 липня, зможуть і надалі це зробити. У такому разі адміністративний кодекс передбачає, що на таких людей не накладатимуть штрафи, адже вони самостійно усунули таке правопорушення.

Після цієї процедури уточнення даних далі громадян чекає наступний етап — проходження військово-лікарської комісії. 

Більше актуальних та цікавих новин дивіться у сюжетах ТСН, який виходить о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

Новини по темі