Сюжети ТСН стали поштовхом для реформування системи харчування в українських школах

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
«Недоїдальня»: Сюжети ТСН стали поштовхом для реформування системи харчування в українських школах
1plus1.ua

Журналісти довели, що шкільна їжа може бути смачною та корисною

Поділитися:

Спецпроект ТСН «Недоїдальня», в якому журналіст Мирослав Ганущак разом із командою експертів довів, що шкільна їжа може бути смачною, корисною та недорогою, викликав чималий резонанс серед батьків, в шкільній спільноті, і навіть в органах місцевого самоврядування.

Після того, як у сюжетах ТСН на прикладі однієї школи показали успішне реформування харчоблоку, Мирославу вже поступили десятки дзвінків та повідомлень від батьків та директорів шкіл із проханням поділитися напрацюваннями команди «Недоїдальні». Усі прагнуть покращити харчування у своїх школах, де досі готують за радянськими  рецептурниками страви, що не мають ані поживної цінності, ані вітамінів. Побачивши шокуючи факти, батьки почали об’єднуватися у громадські організації та домовляються, аби у школах з’явились автомати з чаєм та холодильники зі свіжою молочною продукцією. В Івано-Франківську надихнувшись сюжетами ТСН, необхідність змінити систему харчування у шкільних столових вже навіть обговорюють на засіданнях  у міській раді.

«Ми підняли проблему, яка назрівала роками. І вона стосується не однієї школи – це проблема, напевно, 90% навчальних закладів України. Як виявилось, аби розпочалися зміни, не треба багато коштів, і не потрібно чекати розпоряджень від органів влади, - коментує автор циклу сюжетів «Недоїдальня» Мирослав Ганущак. - Ми подали приклад, в якому напрямку варто рухатись, та з чого почати зміни. Головне – небайдужість персоналу, дирекції закладів та батьків, більшість з яких  після наших сюжетів поцікавились, що кладуть в тарілки їхніх дітей».

В свою чергу, учні запустили цілий флешмоб та діляться у соціальних мережах кумедними відео, в яких висловлюють своє ставлення до заскорузлого харчування у столових.

Зазначимо, протягом місяця команда ТСН разом з експертами – шеф-кухарем столичного ресторану, гастроентерологом та дизайнером інтер’єрів - реформувала харчоблок в одній із шкіл.  Вона агітувала за вітаміни, змінювала меню у шкільних столових, виховувала і кухарів, і батьків, і дітей. 

У миргородській школі, де ТСН проводила експеримент, вже регулярно продають корисні салати, з’явилось більше зелені та фруктів, а основні страви стали більш смачними та привабливими. Аби зміни були ще більш помітними, потрібен час. Керівництво школи похвалилося: на харчоблок закупили нові електроплити, їдуть холодильники та теплова система роздачі. За деякий час команда ТСН повернеться, аби подивитися, як все працюватиме.

Новини по темі