Підвищення тарифів на електрику: заступниця міністра енергетики розповіла про критичний стан енергосистеми

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Відключення світла для населення та високий дефіцит в енергосистемі: заступниця міністра енергетики прокоментувала ситуацію
Getty Images

Відключення світла для населення та високий дефіцит в енергосистемі: заступниця міністра енергетики прокоментувала ситуацію.

Поділитися:

Укренерго повідомляє про дефіцит електроенергії внаслідок російських ударів по енергетичній інфраструктурі. Зараз у пікові години рекомендується економити світло та вимикати енергоємні прилади, адже це допоможе розвантажити енергосистему і запобігти відключенням для побутових споживачів.

Про те, в якому стані наша енергосистема сьогодні, розповіла заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук екслюзивно для ТСН.

"Будь-яке зменшення споживання, особливо в пікові години піде нам на користь. На щастя, зараз у нас сонячна погода і часто в денні години ми можемо балансувати відновлювальною енергетикою. А от в пікові години, особливо вечірні, з 19:00 до 22:00, дійсно є значне навантаження на енергосистему. Нам не вистачає власних ресурсів, тому що останні атаки нанесли значних втрат енергетичній системі, як генерації, так і об'єктам системи передачі. Тому, для нас важливо, щоб і побутові споживачі, і промисловість по можливості в пікові години звертали увагу на те, щоб не використовувати енергоємні об'єкти, переносити їх використання на денні години, на нічні години, коли немає такого навантаження на енергосистему. Це значно допомагає, тому що розвантажує енергосистему, і нам простіше регулювати".

За словами експертки, навіть до останньої масованої російської атаки міністр енергетики оцінював значні пошкодження в енергетичній інфраструктурі в понад мільярд доларів. Наразі держава намагається покривати дефіцит електроенергії за допомогою швидких ремонтів, де це можливо, а також залучення аварійного та комерційного імпорту від країн-сусідів. Наявність сонячної погоди також дозволяє використовувати відновлювальні джерела енергії, що допомагає розвантажити енергосистему. Втім, в пікові вечірні години навантаження залишається високим.

Заступниця міністра енергетики повідомляє, що уряд також розглядає можливість підвищення тарифів на електроенергію для збереження стабільності енергосистеми. Цей крок може стати необхідним для забезпечення ресурсів на підготовку до наступного опалювального сезону. 

"Ми обговорюємо підвищення тарифів. Ми аналізуємо всі доступні нам фінансові ресурси, в тому числі допомогу від наших партнерів, що буде надана найближчим часом. Аналізуємо можливості наших енергетичних підприємств, в тому числі обговорюємо можливість підвищення тарифу. Зараз рішення не прийнято, але ми розуміємо, що, можливо, доведеться вдатися до цього кроку, тому що інакше ми просто не матимемо ресурсів для того, аби підготуватись до наступного опалювального сезону. І зараз, на жаль, з тими пошкодженнями, які є, прогнозується значний дефіцит протягом наступного опалювального сезону. На жаль, можуть бути відключення і побутових споживачів, в тому числі. Хоча ми намагаємося шукати і впроваджувати рішення, які пом'якшать, ці наслідки взимку"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі