Попри війну, блекаути і параліч метро ціни на оренду квартир у Києві ростуть: чому, пояснили в ТСН

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Чому ціни на оренду квартир у Києві ростуть: пояснили експерти в ТСН
freepik.com

Чому винайняти житло в столиці стало важче?

Поділитися:

Закриття шести станцій метрополітену може знизити ціну оренди житла в тих масивах столиці, які залишилися без підземки. Проте київський ринок оренди вперше від початку повномасштабного вторгнення і ковідного часу, попри постійну загрозу обстрілів, перебуває на підйомі. Експерти кажуть, попит на оренду житла з кращими умовами зріс і це позначилось на ціні. Тож чому, попри високу вартість помешкань, винайняти хоча б щось у Києві стало важче? Чому так відбувається, розбиралися у ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Київ пережив закриття станцій метро Теремки-Деміївська: розібралися у "Сніданку з 1+1"

Київський ринок оренди вперше від початку повномасштабного вторгнення і ковідного часу, попри постійну загрозу обстрілів, перебуває на підйомі. Експерти кажуть, попит на реоренду житла із кращими умовами зріс, і це позначилось на ціні. Тож чому винайняти бодай щось у Києві стало важче? 

Рієлторка розповідає, що однією з причин є те, що попит на гарні квартири більший за пропозицію.  Попит на квартири у столиці активізувався навесні й упродовж літа тільки збільшувався. Найчастіше нині шукають квартири невеликі за площею: 1, максимум - 2-кімнатні квартири без великої площі. Бажано, щоб був газ та бажано, не високий поверх.

Ціни на оренду житла на столичному ринку з початку літа зросли на понад 40%. Середня вартість однокімнатної квартири стартує від 12 000 грн. Але у дешевому сегменті можна знайти і за 5 000 грн. Ціна на двокімнатну починається від 17 000 грн. Щодо трикімнатних квартир, то попит на них менший, тож подекуди власникам доводиться знижувати ціну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит в енергосистемі: що буде далі зі світлом (пояснив аналітик енергетичних ринків у "Сніданку з 1+1")

Щодо інших регіонів України - ситуація з попитом і цінами там відносно стабільна. Найбільше орендують житло у Львові, хоча активність ринку оренди від минулого року там знизилася. Але у порівнянні з іншими містами, середня ціна на однокімнатну квартиру там найвища  - 9 000 грн. Далі за цінами - столиця. У Івано-Франківську, Дніпрі та Тернополі ціни майже однакові. Попит на оренду квартир є і в Харкові та Запоріжжі, але часті обстріли і близькість до лінії фронту відображаються на цінах. Свої позиції втратила завжди дорога Одеса. Середня ціна на однокімнатну становить 6 000 грн.

Експерт прогнозує що столична нерухомість дорожчатиме й надалі, оскільки у Києві є робота. Експерти очікують, що в 2024 році Київ поверне собі лідерство за ринком оренди з точки зору і цін і кількості угод.

Чому ціни на оренду житла ростуть, розбирались в ТСН. Дивіться:

Новини по темі