Запускали в одне одного лавками та відрами у храмі: чим закінчилися сутички навколо Свято-Михайлівського собору в Черкасах — все, що відомо

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Релігійний скандал на Черкащині: чим закінчилися бійки біля храму
Скриншот/ТСН

Релігійний скандал на Черкащині: чому парафіяни вирішили брати Свято-Михайлівський собор штурмом та до яких наслідків це призвело

Поділитися:

Бої кулаками, арешти через побиття та бійки усіма речами, що тільки траплялися під руки — новини про нещодавні сутички навколо Свято-Михайлівського собору в Черкасах сколихнули не лише місто, а й всю країну. Храм, який протягом багатьох років був головним осередком Московського патріархату Української Православної Церкви (УПЦ) у місті, перейшов під юрисдикцію Православної Церкви України (ПЦУ).

Але цей процес виявився надзвичайно непростим і викликав серйозне протистояння з боку невдоволених промосковських парафіян, які вирішили брати храм штурмом. Про всі деталі, що там насправді відбулося та чому це викликало такий резонанс у людей — розповіли у сюжеті ТСН.

З чого все почалося

Громада Свято-Михайлівського собору в Черкасах проголосувала за перехід до ПЦУ ще кілька місяців тому, однак цей процес затягнувся через протидію з боку представників УПЦ Московського патріархату.

Важливим каталізатором подій стало рішення тутешнього митрополита російської церкви перестати згадувати українське військо і владу під час богослужінь. Таке рішення обурило місцеву громаду, яка підтримує все проукраїнське і стало приводом для рішучих дій.

Активісти, які підтримували українську церкву мирно зайшли до собору вночі 17 жовтня, не вдаючись до агресії. Вони заявили, що просто реалізовували рішення громади про перехід до ПЦУ. Однак прихильники УПЦ Московського патріархату це рішення не підтримали та зібрали близько 300 людей біля храму, які намагалися силою повернути контроль над храмом.

Релігійний скандал на Черкащині
Скриншот/ТСН

 

За словами очевидців, проти захисників ПЦУ використовували димові шашки, що призвело до численних отруєнь серед активістів. 

 

«Вони задували нас балонами, били та гасили вогнегасниками, використовували димові шашки. Я надихався цим димом, хлопці теж потруїлися. Врешті нас відтіснили до собору, який потім масово проламали», — згадує події того дня один з військових.

«Вони задували нас балонами, били та гасили вогнегасниками, використовували димові шашки»

Під куполом Свято-Михайлівського храму парафіяни пускали в хід кулаки, запускали одне в одного лавками та навіть жбурляли відрами. За останніми даними від поліції, відкрито провадження про хуліганство, адже бійка минулася не без наслідків — 26 потерпілих.

Чим закінчилися сутички

Боротьба за Свято-Михайлівський собор тривала 17 жовтня з 4 ранку до обіду. Представники ПЦУ намагалися втримати контроль над храмом, але промосковські парафіяни намагалися силою повернути будівлю.

Попри це ПЦУ, все ж вдалося відстояти храм і наразі охорона досі постійно чергує на території собору, щоб запобігти новим спробам захоплення.

Релігійний скандал на Черкащині
Скриншот/ТСН

У постраждалих зафіксовані забої, дехто надихався газом, а в однієї жіночки виявили підозру на перелом. Однак важких травм немає. У ситуацію негайно втрутилася поліція та міський голова, які намагались владнати ситуацію.

По закінченню протистоянь, митрополит УПЦ Московського патріархату Феодосій сказав російською мовою, що «разом із нами з собору йде божественна благодать» та покинули територію храму.

Релігійний скандал на Черкащині
Національна поліція

Натомість ПЦУ вже планує розгорнути активну діяльність на території собору. Перше богослужіння, вони назначили 20 жовтня.

Та окрім релігійних богослужінь, тут будуть організовані патріотичні курси та освітні осередки для дітей. Це стане новою сторінкою в історії Свято-Михайлівського собору – тепер уже в українському контексті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 50 прокурорів з фальшивими довідками про інвалідність: нові деталі гучного розслідування про голову Хмельницької МСЕК Тетяну Крупу

Новини по темі