Соломія Вітвіцька відтворила образ доньки останнього гетьмана України з картини, яка вважалася зниклою з часів Другої світової війни

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Соломія Вітвіцька відтворила образ доньки гетьмана Павла Скоропадського: фото

Ведуча "1+1 Марафон" Соломія Вітвіцька постала в образі доньки Павла Скоропадського Єлизавети.

Поділитися:

Ведуча ТСН та «1+1 Марафон» Соломія Вітвіцька відтворила образ з відомої картини художниці Ольги Мордвінової, на якій зображена середня донька гетьмана України Павла Скоропадського — Єлизавета. Цей портрет довгі роки вважався зниклим, але нещодавно знайшовся.

До київського Музею гетьманства, де зберігаються всі речі родини Скоропадських, звернулася Катерина Шаль із містечка Оберстдорф, що у Німеччині. Жінка повідомила, що втрачена картина гетьманівни вже 40 років висить у їхньому родинному будинку. Сім’я Шалі готова повернути портрет в Україну після війни, а поки берегтиме історичну пам’ятку у себе.

Потрет

У Соломії Вітвіцької випала нагода поспілкуватися з цією сім’єю і розпитати, за яких обставин портрет Єлизавети потрапив до них:

«Катерина Шаль розповіла, що її батько, ще будучи підлітком, знайшов цю картину на гаражному розпродажу, яку віддавали задарма. Відтоді вона висіла у них вдома. Портрет всі ці роки приваблював і зачаровував своєю красою, але вони й гадки не мали, хто зображений на полотні і яка його цінність. Кілька років тому пані Катерина розпочала пошуки в Інтернеті, і так вийшла на Музей гетьманства.

Обожнюю історії, коли всі пазли складаються. Радію, що український артефакт знайдено і нарешті повернеться в Україну. Нам потрібно пам’ятати своїх героїв і берегти своє надбання, а Єлизавета Скоропадська була саме такою жінкою, яка вболівала за все українське і навіть в еміграції підтримувала українців. І те, що зараз сучасний бренд одягу відтворив її вишиванку - це дуже круто і цінно. Такі речі зазвичай стають оберегами».

Соломія Вітвіцька

Продюсер 1+1 Media, автор історичних проєктів про втрачені скарби України Акім Галімов прокоментував:

«На жаль, Україна втратила дуже багато своїх скарбів за минулі століття, причому переважну більшість вкрали росіяни. Приміром, під час археологічних експедицій у 19 столітті, коли багато скіфських знахідок російські археологи вивозили до Санкт-Петербурга, або під час радянської доби, коли московські «фахівці» просто крали наші безцінні артефакти, зокрема мозаїку Дмитра Солунського зі стін Михайлівського Золотоверхого. Я тішуся кожному предмету, який вдається повернути, зокрема і картині гетьманівни Скоропадської, тому що це наша історія і ми маємо її знати». Сюжет про зниклу картину вийшов на ТСН, його побачили в Etnodim і подарували Соломії Вітвіцькій вишиванку, яка нещодавно з’явилася в їхній колекцію і яку спеціально створили за ескізами вишитої сорочки з картини Єлизавети Скоропадської.

Соломія Вітвіцька

Проєкт розроблявся командою випускників Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука. Орнамент виконано в трьох техніках: лиштва (шиття білим по білому), штапівка (настил стібків на тканині) та вирізування (шиття з прорізуванням тканини).

«Наша команда поставила за мету відтворити вишиту сорочку Єлизавети - вишуканий зразок українського високого шиття. Ми пройшли довгий етап досліджень та розробок. Проте найбільш тривалим і трудомістким виявився процес вишивки, на який ми витратили 156 годин ручної праці. У розробці орнаменту та крою сорочки гетьманівни у пригоді стали експертиза в

регіональних особливостях полтавської вишивки, відкриті діджитал-архіви приватного зібрання «Відкрита скриня» та колекції музею Івана Гончара», - прокоментували в Etnodim.

Соломія Вітвіцька

Соломія Вітвіцька

Нагадаємо, Єлизавета Скоропадська після революції 1917 року жила за кордоном в еміграції, але все життя підтримувала українців. Була скульпторкою, громадською діячкою, після смерті батька очолила Гетьманський рух та Союз гетьманців-державників. Дивіться сюжет з Соломією Вітвіцькою у цій вишиванці в ТСН.

Соломія Вітвіцька

Новини по темі