ТСН покаже дивовижні дитсадки у різних країнах світу

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
ТСН покаже дивовижні дитсадки у різних країнах світу

Ти дізнаєшся, як виховують щасливих громадян найпрогресивніші країни світу.

Поділитися:

9 вересня о 19.30 в ефірі ТСН на каналі 1+1 відбудеться прем'єра спецпроекту «Рецепти росту» про виховання у дитячих садках найпрогресивніших країн світу. 

Автором 5-серійного циклу стала кореспондентка ТСН Марина Макущенко, яка побувала у кожній країні та на власні очі побачила, як там побудована система дошкільної освіти, які цінності закладають у дітей з пелюшок, та як вони винайшли рецепти росту щасливих громадян. Щодня протягом тижня ТСН не тільки транслюватиме спецрепортажі про садочки однієї з країн, але і покаже обговорення сюжетів провідними українськими експертами з дошкільної освіти.

Марина Макущенко розповідає, що тему дитячих садочків обрали невипадково. Адже хотіли не тільки здивувати глядача, а й підняти дискусію про те, якою має бути система дошкільної освіти в Україні.  

«Ідея зробити такий спецпроект виникла, коли під час відрядження до Швеції ми знімали сюжет про те, як у цій країні побороли насилля. Зокрема, ми завітали до одного з дитсадків у Стокгольмі, і у мене була можливість кілька годин спостерігати, як там виховують дітей. І мене це вразило! Я — мама тоді ще дворічної доньки, яка почала ходити в український садок, не переставала дивуватися садку швецькому. Там з першого року виховують толерантність, розповідають про права і обов’язки. А що побачить іноземець у нашому садочку? Саме тоді у мене виникло це питання. В Україні про реформу освіти найчастіше говорять у контексті Нової української школи, в той же час уваги до дитячих садочків дуже мало. Тому ми з ТСН вирішили розпочати цю дискусію та подумати, які цінності ми закладаємо у наших дітей», — коментує Марина Макущенко.  

Зокрема, серед фактів, які здивували команду ТСН під час зйомок — уроки релігії у Польщі, косметичні процедури для дітей в південній Кореї, ігри з ножами, лісові садочки —  у Данії, гендерно-нейтральні садки — у Швеції.  

Над спецпроектом «Рецепти росту» команда ТСН працювала понад півроку. Героями випусків, окрім вихователів, дітей та представників органів влади, стали також українці, які переїхали жити за кордон та виховують там своїх дітей. 

Результати спостережень ТСН на допрем’єрному показі вже побачили експерти, які долучилися до обговорення актуальної теми. Серед них —  екс-міністр освіти Лілія Гриневич, педіатр Олексій Риков, член Інституту проблем виховання НАПН України Ольга Рейпольська, багатодітна мама, ведуча 1+1 Валентина Хамайко, а також дитячі психологи та вихователі. 

Редактором проекту є Ольга Кашпор, заступник директора департаменту з нових форматів, головний режисер ТСН — Олеся Коваленко. 

Новини по темі