Заплутане розслідування вбивства Ірини Фаріон: що вдалось з'ясувати правоохоронцям та що кажуть батьки 18-річного підозрюваного про його причетність

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Як проходить розслідування вбивства Ірини Фаріон: що відомо
Ірина Фаріон/Facebook

Як проходить розслідування вбивства Ірини Фаріон: що відомо

Поділитися:

Розслідування у справі про вбивство Ірини Фаріон триває.Точних доказів на підтвердження вини підозрюваного Зінченка поки недостатньо. До того ж батьки хлопця В'ячеслава Зінченка виступили із публічними гучними заявами. Вони стверджують, що син не вбивав мовознавицю, але правоохоронці на це мають інші аргументи. Детальніше у заплутаній справі розслідування розібрались у ТСН, який виходить о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

18-річний В'ячеслав Зінченко, попри намагання його адвоката випустити його під домашній арешт — залишається в СІЗО. Справа про слідування вбивства Ірини Фаріон тягнеться вже місяць, проте слідство досі триває. Час від часу з'являються й нові подробиці — цього разу коментарі батьків підозрюваного. Батьки В'ячеслава Зінченка публічно, на камеру, виступили зі своїми заявами та запевняють, що їх син не вбивця. Мати В'ячеслава, Олена Зінченко, зауважила, що не вірить, що її син здатний на це. За її словами, хлопець приїхав до Львова, щоб просто зустрітися із друзями:

«Він приїхав зустрітися з друзями, погуляти по Львову і все. Потім прийшов додому і вів нормальне, звичайне життя, а це зовсім інша справа і треба шукати справжніх вбивць й замовників. І це ніяк не пов'язано з моїм сином, доказів дійсно немає».

Зі схожими словами виступив і батько хлопця, Федір Зінченко. Він повідомив, що слідство не надало доказів — листа від В'ячеслава Зінченка у якому йшлося про те, що хлопець спеціально приховував все від батьків, бо боявся за їхню безпеку. Цей лист, начебто, поліція знайшла в їхній квартирі.

«Слідство мені не доводило про ситуацію з цим листом, і тим більше про вміст цього листа. Я був на допиті і слідчий нічого такого не розповів, не показав мені, що він десь листувався з якимись ультраправими рухами. Немає нічого цього, немає! І клопотання про обрання запобіжного заходу, тому взагалі з доказовою базою все дуже сумно. Тому я не знаю, чого експерт підтвердив, що Славко якийсь спокійний, холоднокровний. Я думаю, це просто замовлення з боку обвинувачення, щоб представити Славка якимся підготовленим, холоднокровним убивцею», - каже батько підозрюваного.

За його словами, син завжди мав проукраїнські погляди, а саме — цікавився історією Романа Шухевича, Євгена Коновальця, Степана Бандери. 

Що з'ясувало слідство

Натомість у слідства своя версія. За словами голови Національної поліції України Івана Вигівського, у рамках розслідування було допитано понад 900 свідків, проведено 22 судові експертизи, а також проаналізовано понад 9000 зображень зі 170 камер відеоспостереження. Крім цього, у Міністерстві внутрішніх справ зазначили, що наразі розглядають три версії вбивства — російська причетність, громадська діяльність або особиста неприязнь.

Правоохоронці з'ясували, що підозрюваний Зінченко прибув до Львова 9 липня, до орендованого житла він заїхав 14 липня. Потім хлопець знову переїхав в інше місце, а напередодні вбивства,19 липня ще раз змінив своє місце проживання. З Дніпра до Львова на прізвище та ім'я хлопця надійшла посилка з речами, які потім він нібито використовував для конспірації: панелі, окуляри, сумка через плече. Сам хлопець в залі суду підтвердив, що відправляв через пошту свої речі, але зізнався, що саме. 

Вбивця Ірини Фаріон
Скриншот/ТСН

Правоохоронці також продовжують перевіряти інформацію про приналежність хлопця до неонацистського руху із центром у РФ та його можливі зв'язки з Росією. Сам підозрюваний В'ячеслав Зінченко це заперечує:

«Я можу прокоментувати, як я відношусь до Путіна, до ФСБ, до всього цього режиму, який зараз діє. Ставлюсь максимально до нього негативно! Нічим таким не займався та й не збираюсь. Я Фаріон не вбивав. Більше нічого коментувати не хочу».

Серед нових деталей розслідування — записка батькам від підозрюваного. Під час одного з брифінгів правоохоронці розповіли про прощальну записку у телефоні В'ячеслава Зінченка, а також книжку з секретними інструкціями КДБ й ЦРУ. Той самий заготовлений передсмертний лист, за словами батька Зінченка йому так і не показали. У цьому листі він, власне, просив передати батькові, що приховував свої плани заради їх безпеки й зазначає, що найбільше він, власне, хвилювався за тата.

Нагадаємо, що адвокат хлопця заявив, що його підозрюваний може уникнути тюрми навіть у разі виголошення вироку. За його словами, якщо суд визнає В'ячеслава Зінченка винним у вбивстві, він буде мати можливість мобілізуватися до війська та не відбувати термін у тюрмі. Права служити в ЗСУ не мають лише ув'язнені, які вбили двох людей та більше. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слідство продовжує розслідувати вбивство Ірини Фаріон: адвокат підозрюваного припустив, що вбивцею може бути жінка

Новини по темі