Обмежено придатних від 18 до 25 років можуть звільнити від мобілізації: що відомо

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Заборона мобілізації для обмежено придатних: в Міноборони готують наказ
GettyImages/IrinaPiskova

В Міноборони готують наказ про заборону мобілізації чоловіків віком від 18 до 25 років, які були визнані обмежено придатними

Поділитися:

Вже днями Міністерство оборони України має видати наказ про заборону мобілізації чоловіків віком від 18 до 25 років, які були визнані непридатними в мирний час і обмежено придатними у воєнний. Про це розповіли в ТСН з посиланням на коментарі спікера парламенту Руслана Стефанчука Українській правді.

Голова Верховної Ради запевнив, що в парламенті вже розробляють механізм, за яким мобілізовані чоловіки віком від 18 до 25 років мають перестати підлягати мобілізації. Це стало можливим із виникненням правової колізії після ухвалення нового мобілізаційного закону цього року.

Також в наказі має бути положення, що вже мобілізовані обмежено придатні особи не братимуть участі у штурмових діях.

Крім того, народні депутати обговорюватимуть із представниками Міноборони і Генштабу механізми, які дозволять звільнити зі служби осіб, які вже мобілізовані, і замінити їх іншими бійцями. За словами Стефанчука, цього збираються досягти завдяки загальній мобілізації.

Після цього, зазначив Голова ВР, парламент повернеться до розгляду відповідного законопроєкту №11379-Д.

Раніше Комітет з питань національної безпеки та оборони рекомендував Верховній раді ухвалити у другому читанні законопроєкт №11379-д про проходження військової служби під час мобілізації особами, які не досягли 25-річного віку. Законопроєкт, який 3 вересня ухвалили у першому читанні, має на меті зупинити мобілізацію обмежено придатних до 25 років і дозволити звільнитись зі служби тим обмежено придатним до 25 років, кого вже встигли мобілізувати.

Нагадаємо, наразі мобілізації підлягають чоловіки віком від 25 до 60 років. Проте існують винятки, що стосуються і молодших чоловіків. Якщо такий чоловік вже проходив військову службу або навчався на військовій кафедрі та має офіцерське звання, він підлягає мобілізації на загальних підставах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після військової підготовки: Андрій Лузан склав присягу і повідомив, де служитиме

Новини по темі