Володимир Зеленський затвердив перші норми мобілізації: що потрібно знати

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Зеленський підписав закон про зменшення віку для мобілізації та скасування «обмеженої» придатності
telegram: zelenskiy|official

Президент України підписав 3 нових закони про умови мобілізації.

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, у якому йдеться про зменшення віку для мобілізації з 27 до 25 років. Депутати ухвалили цей закон ще минулого року, на підпис президента він чекав 10 місяців і вочевидь планувалось, що така норма увійде у новий закон про мобілізацію, котрий Верховна Рада все ще розглядає. Що ще зміниться для військовозобов’язаних- розповіли у ефірі ТСН. Підписи від голови держави отримали одразу три закони: зменшення віку мобілізованих на 2 роки, скасування поняття «обмежено придатний» та створення електронного кабінету військовозобовʼязаного. 

Електронний кабінет військовозобовʼязаного 

Довкола цього закону тривало чимало дискусій і спекуляцій. Трактувати його кожен намагався по своєму і найбільше обговорень було щодо можливості появи в Україні разом із електронним кабінетом - електронних повісток. Головна мета створення електронного кабінету- оновлення даних без потреби йти до ТЦК. Також електронний кабінет спросить подачу заявок на отримання статусу учасника бойових дій. А запустити таку функцію планують у другому кварталі цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому необхідно зʼявитися до ТЦК: нові умови законопроєкту про мобілізацію

Зменшення віку для мобілізації 

Вік для мобілізації зменшився із 27 до 25 років. Цей закон пролежав на підписі 10 місяців і, вочевидь, з розрахунком увійти до нового закону про мобілізацію, який нині і досі не прийняли у парламенті. Причина затримки у тому, що останній є дещо складнішим та обʼємнішим. 

Скасовано поняття "обмежена придатність"

Це передбачає повторний медичний огляд тим, хто мав такий статус. Пройти його слід протягом 9 місяців і ВЛК має визначити, чи придатний, чи непридатний громадянин для військової служби. За день до цього закону, у МОЗ заявили, що перевірять всі ВЛК і їхню роботу, чи лишилася там невирішені проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метро не для військових: що не так із пільговим проїздом

Новини по темі