Зерновий конфлікт між Україною та Польщею: нові деталі та шляхи вирішення (подробиці у ТСН)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Зерновий конфлікт між Україною та Польщею: нові подробиці

Що сталося між Україною та Польщею? Подробиці конфлікту.

Поділитися:

Останніми днями в мережі активно обговорюють конфлікт між Польщею та Україною, який з'явився на тлі так званої зернової кризи. Чому деякі представники Польщі почали різко висловлюватися на адресу нашої держави та чи дійсно існує розкол? Дізнайте більше в інтерв’ю ТСН з очільницею напряму "Регіональна безпека та дослідження конфліктів" Фонду демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва та дослідницею Лондонської школи економіки та політичних наук Марією Золкіною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держбюджет 2024: що буде з зарплатами, пенсією та інфляцією

Що відомо про зерновий конфлікт сьогодні

Багато експертів впевнені, що різка зміна ставлення до України серед представників Польщі відбувається на тлі виборів до польського парламенту. Частина поляків незадоволена тим, що влада витрачає багато грошей на підтримку України. Іcнує риторика, що Варшава через рішення ЄС жертвує інтересами країни. Спеціалісти припускають, нібито тема українського збіжжя буде розкручуватись до 15 жовтня, коли відбудуться вибори до польського парламенту. Втім, Марія Золкіна називає це лише одним із супутніх факторів.

"Фактор виборів грає роль, і зокрема підігріваються цими певні коментарі представників того ж самого ПІСу (політична партія в Польщі - прим ред.), і часом якісь більш радикальні партії, такі як Конфедерація, наприклад, влаштовують справжні театральні ігриська. Але ці проблеми не обмежуються виборами. Яскравим доказом цьому є, по-перше, той факт, що Польща, як не була підписантом безпекових гарантій, які почалися з Декларації Великої сімки на Вільнюському саміті, так і не стала до сьогоднішнього дня. Другий момент — це те, що пролунало від одного з польських посадовців. Якщо я не помиляюся, саме від міністра аграрної політики, що ті самі проблеми будуть між Польщею і Україною на етапі приєднання України до Європейського Союзу. Тобто польська сторона пояснила вже, що вона буде діяти жорстко і вважати Україну конкурентом не тільки в точкових питаннях, але в принципі в питаннях, які важливі для польського суспільства".

Водночас вже сьогодні, 21 вересня, міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив про результати телефонної розмови зі своїм польським колегою Робертом Телусом. Міністри обговорили ситуацію з зерновим ембарго, а також пропозицію України щодо її врегулювання, та домовились знайти рішення, яке враховує інтереси обох країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Фальсифікація історії з боку росіян — глобальна проблема", — сценарист, ведучий марафону "Єдині новини" Руслан Шаріпов

Зерновий конфлікт з Польщею: з чого все почалося

У травні 2023 року Єврокомісія наклала ембарго на українську пшеницю, забороняючи її імпорт до Угорщини, Румунії, Словаччини, Болгарії та Польщі. Перша заборона діяла до 5 травня, а потім до 15 вересня. Ініціаторами ембарго виступили саме ці 5 країн. За їхніми словами, велика кількість українського збіжжя знищує їхнє сільське господарство. Україна понесла фінансові втрати, але вимог дотрималася. А вже 15 вересня Словаччина, Угорщина та Польща оголосили про продовження односторонньої заборони на імпорт українського зерна, попри рішення Єврокомісії про скасування заборони.

Згодом поляки почали негативно висловлюватися на адресу України. Наприклад, міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, заявив, що "Україна не може зараз приєднатися до Євросоюзу, адже це зашкодить польському сільському господарству". Зеленський та Дуда не зустрілися на Генасамблеї ООН, яка проходила у минулі дні. А під час виступу на трибуні президент Польщі заявив наступне:

"Чи потрібно нам діяти так, щоб не постраждати від того, хто тоне? Звичайно, ми повинні діяти так, щоб захиститись, щоб потопельник не заподіяв нам шкоди. Якщо він втопить нас, то не отримає допомоги. Тому ми повинні дбати про свої інтереси, і ми будемо робити це ефективно і рішуче."

Багатьох також вразила заява польського прем'єра Матео Шмуровецького:

"Я попереджаю українську владу, якщо вони будуть ескалувати цей конфлікт. Ми додамо ще більше продуктів до заборони в'їзду на територію Польщі." На що Володимир Зеленський відповів.

Зерновий конфлікт: реакція президента

Володимир Зеленський на закиди представників Польщі відповів наступним чином:

"Дехто в Європі солідарність та влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора".

Водночас сьогодні представники України продовжують шукати компроміс і вже на наступних зустрічах міністри аграрної політики та продовольства обговорять шляхи вирішення зернового питання.

Чому висловлювання президента Зеленського на Генасамблеї ООН про сусідів щодо зерна було помилкою, як поставити крапку в черговому конфлікті з Польщею, чому переговори Зеленського з Байденом у Білому домі є переломними, та чи є ризик, що Київ знову схилятимуть до переговорів із росією? Дивіться повне інтерв'ю ТСН.ua:

Дивіться ТСН щоденно о 19:30 у Youtube ТСН, а також у марафоні новин.

Новини по темі