Вартість овочів зросла на 36%: економіст пояснив, як змінилися ціни на продукти в Україні та з чим це пов'язано

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Зростання цін на продукти: економіст пояснив з чим це пов'язано
Freepik

Що відбувається з цінами на продукти в Україні — пояснення економіста

Поділитися:

За останній рік ціни на продукти в Україні помітно зросли, а особливо — на хліб та овочі. Згідно з даними Державної служби статистики, продукти, які мають найбільший попит продовжують дорожчати, але є й позитивні зміни. Детальніше про них та основні причини зростання цін, розповіли у сюжеті ТСН, який виходить о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

Які продукти найбільше зросли в ціні

За словами економіста Олега Пензина, найбільше подорожчали саме овочі. Наприклад, помідори навіть встановили новий ціновий рекорд, адже їх вартість значно перевищила показники попереднього року. Загалом ціни на овочі зросли на 36%. Причиною цього експерти називають засуху та поганий урожай, який не дозволив отримати достатню кількість продукції на ринку.

Хліб, який є основним продуктом у раціоні українців, також не залишився осторонь зростання цін. За рік ціна на нього піднялася на 12%, що дорівнює приблизно 1% щомісячного зростання. Проте експерти не вважають цей показник критичним, зважаючи на стабільне підвищення протягом року.

Продукти

Попри зростання цін є і приклади деяких продуктів, вартість яких навпаки — знизилася. Наприклад, як зазначає економіст Олег Пензин, порівняно з минулим роком, ціни на яйця, м'ясо, олію та цукор все ж знизилися. 

Чого чекати далі

Підвищення цін на продукти часто викликає занепокоєння серед українців, проте експерти радять не панікувати. Адже економічні умови постійно змінюються і певні продукти можуть дорожчати через сезонні коливання та погодні умови. 

Тож українцям все ж варто залишатися уважними до змін на ринку та орієнтуватися на прогнози експертів, щоб максимально ефективно планувати свої витрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Національний кешбек: коли можна буде скористатися накопиченими коштами та на що витратити

Новини по темі