Як відрізнити дерматологічні проблеми від симптомів онкологічних захворювань шкіри: інтерв’ю з онкодерматологом

Люди задля життя
Як виявити ознаки онкологічних захворювань шкіри: інтерв’ю з онкодерматологом
Freepik

У проєкті “Люди задля життя” дізналися в онкодерматолога, як зберегти здоров’я шкіри та попередити появу дерматологічних захворювань.

Поділитися:

Канал "1+1 Україна" і Schonen у масштабному партнерському проєкті "Люди задля життя" розповідають про героїв нашого часу, які часто залишаються за кадром. Ви дізнаєтеся більше про лікарів, які рятують життя українців у складні часи, а також про інноваційні методи у медицині та сфері здоров’я. У нашій рубриці інтерв’ю – дерматовенеролог, онкодерматолог, косметолог з 12-річним досвідом роботи Белова Яна Валеріївна.

Які основні рекомендації ви могли б надати для збереження здоров'я шкіри та профілактики дерматологічних захворювань?

Перш за все, якщо ви бачите на своїй шкірі якісь зміни, почервоніння, сухість, зміну структури, кольору або якусь висипку, то потрібно обов'язково звертатися до лікаря-дерматовенеролога. Ми не лікуємося самостійно, не звертаємося до провізора в аптеці та не намагаємося отримати лікування косметолога. Тільки лікар-дерматолог має ставити діагноз.  Я завжди попереджаю своїх пацієнтів про фактори, які шкодять здоров'ю шкіри. Їх потрібно уникати. Наприклад, це ультрафіолетове випромінювання, тому ми маємо захищати шкіру. Важливо проходити щорічний огляд у дерматолога. Проходьте скринінг з використанням, наприклад, такого дослідження, як дерматоскопія. Це буде запорукою того, що на ранній стадії можна буде визначити, чи є захворювання шкіри або його немає. Також є ряд цілих рекомендацій щодо догляду за шкірою, аби підтримати її здоров'я. Це правильно підібраний догляд, здорове харчування та режим дня.

З огляду на ваш досвід, як відрізнити звичайні дерматологічні проблеми від симптомів, які можуть вказувати на онкологічні захворювання? 

Так, ми дійсно виділяємо загальну дерматологію — там, де ми можемо побачити різні хронічні та гострі захворювання шкіри, але вони не є злоякісними. І є ряд онкодерматологічних захворювань, тобто це пухлини шкіри, які мають вже іншу стратегію діагностики та лікування. Аби зрозуміти, чи це може бути злоякісне утворення, пацієнт має звернути увагу на свої родимки — ті, які вже існували або ті, що з'явилися нещодавно. Якщо родимка починає змінюватися у кольорі, в розмірі, її структурі, маємо бути пильними. Це може бути передумовою до переходу в злоякісний процес. Також якщо на вашій шкірі з'являються, наприклад, ерозія (ранка) або пляма, яка не зникає впродовж 3-6 місяців або після призначеного часу лікування дерматологом.

Люди задля життя

В яких випадках рекомендується звертатися до онкодерматолога?

Якщо у загального дерматолога є підозра на злоякісний процес. В будь-якому разі, якщо людина бачить на своїй шкірі зміни тієї ж родимки або плями чи ранки, які не зникають тривалий час, вона звертається до звичайного дерматолога. Лише після може бути рекомендація до відвідування онкодерматолога. 

Які методи діагностики онкологічних захворювань шкіри ви вважаєте найефективнішими?

Наразі існує два таких методи. Перший — дерматоскопія. Це абсолютно безболісний, неінвазивний метод, який дозволяється проводити дітям з народження, вагітним та будь-якій людині безліч кількість разів. За допомогою дерматоскопії ми можемо попередньо встановити діагноз шкіри як доброякісний, так і злоякісний. Другий метод — біопсія, тобто забір матеріалу для дослідження вже в лабораторії.

В косметології постійно відбуваються зміни, з'являються нові технології. Які методи ви вважаєте найбільш значущими для сучасних косметологів?

Наразі я вважаю, що визначними є методи так званої регенеративної терапії, регенеративної дерматокосметології. Це все те, що не змінює глобально зовнішність пацієнта, але відновлює здоров'я його шкіри та надає можливість продовжити природні фактори, власне, молодості шкіри. Це такі процедури, як введення фібробластів, амінокислот. Це все регенеративна терапія, яка є максимально нешкідливою, несе за собою мінімум побічних дій та дає природні, довготривалі результати.

Які можливості для підвищення кваліфікації ви рекомендуєте дерматологам і косметологам для успішного розвитку кар'єри?

Перш за все відвідування профільних симпозіумів, семінарів. Має бути відвідування не тільки вітчизняних, українських заходів, а й закордонних. Існує Європейська академія дерматології, яка приймає до себе будь-якого дерматолога, який хотів би покращити свою кваліфікацію. Там можна проходити курси онлайн, офлайн.

Онкодерматолог про здоров'я шкіри - інтерв'ю

Чого не вистачає в Україні для розвитку дерматологічного напряму? 

В Україні вистачає всього. Зараз ми, звісно, обмежені в пересуванні, тому не всі лікарі можуть відвідувати якісь новітні заходи. Проблемою є відсутність в державних структурах обладнання та розвитку дерматокосметології. Найчастіше присутня лише дерматологія. І ще один недолік — відсутність знань іноземних мов у лікарів задля того, аби можна було інформативно навчатися у закордонних колег.

Schonen — це інновації для здоров‘я нації. Schonen пропонує фармацевтичні товари зі швейцарським стандартом якості й робить інноваційні медичні рішення доступними для всіх.

Schonen — це інновації для здоров‘я нації

Дізнавайтесь більше про професіоналів своєї справи та надихайтесь інноваціями незламних медиків України у проєкті “Люди задля життя” на телеканалі “1+1 Україна”.

Новини по темі