Які прикмети на Масляний тиждень принесуть гроші і добробут у сімʼю

Масляниця 2024: традиції, обряди та народні прикмети
Freepik

Народні прикмети на Масляницю, що пророкують удачу.

Поділитися:

Масляна або Масляниця є особливим народним святом з веселими гулянням, ласощами у вигляді налисників чи млинців, а також старовинними обрядами. Для наших пращурів свято Масляниця часто слугувало як період одружень, і вшанування сімейних цінностей. Багато обрядів було повʼязано з тим, щоб молоді хлопці і дівчата знаходили пару. А їх родини більше ходили одна до одної в гості. Втім, не тільки народні гуляння тривали у масляний тиждень. Не останнє місце займала і праця вдома, наприклад господині повинні були напекти якнайбільше налисників, аби нагодувати всіх прийдешніх гостей. А родинна хата мала бути чистою, охайною і затишною. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Коли святкують Масляну у 2024 році: традиції і обряди свята в Україні

Традиційні українські свята завжди мали свої хороші і погані прикмети. Деякі віщували добробут, любов і хороший урожай. А деякі навпаки пророчили неприємності. Ось такі повір'я панували під час народних святкувань:

 

  • Масляна - це свято веселощів, а тому не можна було сумувати і ігнорувати гуляння, адже тоді, як каже повірʼя, залишишся розореним. 
  • Млинців треба було обовʼязково напекти багато. За цією прикметою, скільки млинців напече господиня, стільки і сонячних днів буде протягом року. Через це буде багато урожаю. 
  • Звичайно ж, знаменита прикмета зі спалюванням опудала. Такий ритуал мав звільнити родину від негативу і відкрити двері новим починанням. 
  • А фінансове благополуччя міг принести ритуал з монетою. Найбільш цінну монету попередньо промивали і клали у тісто млинців. Підсмажені налисники потім треба було зʼїсти гарячими, а цю монету обовʼязково витратити в цей же день на добру справу. 
  • Млинці, що пекла хазяйка мали дуже важливе значення. Якщо вони виходили мʼякими і румяними, то рік пройде добре. А якщо ж млинці злипались, то це поганий знак. 
  • А найкращою прикметою можна вважати традицію прощення на Прощену неділю. Такі вчинки сулили удачу і хороші новини. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Календар свят та визначних подій на тиждень 26 лютого - 3 березня: День кримського спротиву російській окупації, День письменника і не тільки

Новини по темі