Коли святкують Масляну у 2024 році: традиції і обряди свята в Україні

Коли святкують Масляну в 2024 році: традиції та обряди
Freepik

На які дати припадає Масляна та які звичаї святкування збереглися досі.

Поділитися:

Тиждень Масляної в Україні кожен рік припадає на різні дати, адже за календарем свято має відбуватись за 7 тижнів до Великодня. У 2024 Масляну святкуватимуть з 11 по 17 березня.

Давня назва Масляної - Колодій. Так називали його язичники. А все через традицію привʼязувати колодки до дверей хат, де жили неодружені парубки. В давні часи свято асоціювали з одруженням та сімейними цінностями. Заручені пари часто влаштовували візити один до одного. А холості мали знайти собі пару на вечорницях у масляний тиждень. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Коли святкувати День Матері у 2024

Зараз свято Масляної святкується у родинному колі з традиційними обрядами і основною стравою - млинцями або налисниками. До них господарки часто готують вареники, сирники або пампушки. 

А головним атрибутом Масляної вважалося прикрашене опудало. Весь тиждень родина мала його прикрашати, а в кінці, тобто у неділю, опудало повинно згоріти разом із усіма негативними емоціями. У цей день вся родина мала відпустити всі образи, смуток і попросити один у одного прощення. Тому і назва їй - Прощена неділя. 

Масляна завжди символізувала нові починання, прощання із зимою і зустріч весняних світлих днів і тепла.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Місячний календар на березень 2024: сприятливі та несприятливі дні для справ

Новини по темі