Чистий четвер 2024: як можна купатися в цей день

Коли Чистий четвер 2024: як дозволено купатися в цей день
Pixabay

Як провести Чистий четвер з користю: традиції та прикмети дня.

Поділитися:

Кожен день Страсного тижня, останнього тижня перед Великоднем, має особливе значення. Четвер з давнини називають Великим або Чистим. До цього дня заведено завершувати прибирання в оселях та на подвір'ї. Також з метою очищення варто проводити водні процедури. Вважається, що вода у Чистий четвер має цілющі властивості. Віряни згадують Тайну вечерю, під час якої Ісус омив ноги апостолам, демонструючи, що любов полягає у жертовності та служінні. Тож, як правильно треба купатися у цей день?

Як заведено купатися у Чистий четвер

Раніше існувала традиція на світанку у Великий четвер занурюватися у воду. Таким чином люди намагалися очиститися від хвороб за злих помислів. Перед купанням слід обов'язково прочитати молитву. Вода має бути прохолодною, а купатися краще стоячи, щоб вода стікала по всьому тілу. Це символізує змивання гріхів. Також рекомендується вмиватися зі срібної ложки – за повір’ями, цей ритуал приносить красу та здоров’я.

Інші традиції на Чистий четвер

Важливо поприбирати в будинку перед святом Воскресіння Ісуса Христа. В народі вірили, що чистота в домі на Чистий четвер принесе мир та лад протягом року. До Великодня також рекомендується закінчити всі розпочаті справи та позбутися старий речей.

Народні прикмети на Чистий четвер

►Якщо тричі перерахувати всі гроші, які є в оселі, то родина буде жити в достатку.
►Якщо дощ йде, то погана погода буде до самого літа.
►Сонячна погода — до теплої та приємної весни.
►Знайти забуті речі під час прибирання – до удачі.
►Якщо не провести генеральне прибирання в цей день, то рік у родині цілий рік відбуватимуться сварки.

Дивіться, як українці готуються до третього Великодня в умовах повномасштабної війни у сюжеті "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Глазур, яка не тріскається: як приготувати глазур для пасок на Великдень (рецепт)
Якою буде погода на Великдень: прогноз синоптика
Традиції Великодня в західних країнах та відмінності від українського свята
Секрет унікального великоднього атрибута: як писанки, крашанки, дряпанки й крапанки обʼєднують українську культуру крізь віки

Новини по темі