Онлайн-дієтолог: поради чат-боту для тих, хто хоче вести здоровий спосіб життя

Дієта від чат GPT: яке меню правильного харчування радить штучний інтелект
Freepik

Чи можна довіряти ChatGPT у питаннях здоров'я та правильного харчування?

Поділитися:

У сучасному світі інновації штучного інтелекту поширюються на всі сфери життя, тому наше здоров'я та харчування — не виключення. Штучний інтелект, такий як ChatGPT, може надати цінні поради щодо здорового способу життя. Пропонуємо розглянути згенеровані ШІ відповіді та розібратися, наскільки вони є слушними та доречними. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святкове переїдання: як уникнути шкідливих харчових звичок

Правильне харчування за дієтою штучного інтелекту

Відповідь на прохання скласти здоровий раціон ChatGPT починає так: 

"Як штучний інтелект, я не є ліцензованим фахівцем у галузі харчування, і мої рекомендації не можуть замінити консультацію лікаря або дієтолога. Проте я можу запропонувати загальні принципи здорового харчування, які можуть бути вам корисні".

У ChatGPT є тенденція писати схожі застереження перед відповіддю на кожен запит, пов'язаний із нашим здоров'ям. Дійсно, будь-яке самолікування, навіть з допомогою ШІ, може мати негативні наслідки. Хоч і існують загальні рекомендації, завжди варто враховувати особливості організму кожної людини. Наразі єдиний, хто може з цим допомогти, це кваліфікований лікар, а не чат-бот. Так, радимо прочитати поради щодо переїдання, якими у «Сніданку. Вихідний», що виходить у вихідні з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу "1+1 Україна" та на YouTube, поділилася дієтологиня Софія Шпак.

ChatGPT

Здорове харчування: поради від ChatGPT

Розгляньмо відповідь ШІ на запит "Дієта від чат GPT: яке меню правильного харчування радить штучний інтелект".

Задля збереження правдивості відповідь ChatGPT була залишена в її оригінальному вигляді, тому можуть бути присутні смислові та лексичні помилки:

  1. Різноманітність продуктів: Включайте у своє меню різні види продуктів, такі як фрукти, овочі, злаки, білки, молочні продукти та здорові жири.
  2. Збалансовані прийоми їжі: Розподіляйте прийоми їжі протягом дня, уникаючи довгих періодів голодування. Оберіть менше, але частіше.
  3. Обмеження оброблених продуктів: Спробуйте обмежити споживання продуктів, багатих у добавках, консервантах та цукрі.
  4. Збалансовані порції: Слідкуйте за розмірами порцій, щоб уникнути переїдання.
  5. Питтєва режим: Забезпечте достатнє споживання води протягом дня.
  6. Обмеження цукрів та насичених жирів: Мінімізуйте споживання цукрів і трансжирів, які можуть бути шкідливими для здоров'я.
  7. Їжте повільно: Дайте своєму організму час для перетравлення їжі, їжте повільно і насолоджуйтеся кожним куслом.
  8. Гідравлічний режим: важливо споживати достатньо води для забезпечення оптимального гідравлічного режиму організму та підтримки всіх життєважливих процесів.
  9. Слідкуйте за реакцією організму: Звертайте увагу на те, як ваш організм реагує на різні продукти і режими харчування.

Здорове харчування

Загалом поради від GPT виглядають слушними. Водночас присутня низка смислових помилок, які ми виділили у тексті курсивом. ШІ плутає терміни, наприклад, називає "гідравлічною" кількість води в організмі. Також штучний інтелект дублює свою відповідь про питний режим.

Хоч у конкретно цій відповіді позначені неточності не мають критичного значення, в інших варіаціях ChatGPT може допусти вагоміші помилки. Важливо критично оцінювати все, що пише ШІ, та бути пильними до суперечностей. Лише за усвідомленого використання ШІ зможе стати гарним порадником, а не створити більше проблем.

Ноутбук

Фото: Unsplash, Freepik

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з цінами на фрукти на Новий рік 2024 і до чого тут блокада кордонів (пояснили у "Сніданку з 1+1")

Дійсно експертні поради щодо здорового харчування часто розповідають у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу "1+1 Україна" та на YouTube. Чому ми переїдаємо на свята? І чому після застілля голод сильніший? Дивіться у сюжеті: 

Новини по темі