Що робити, якщо дитині наснилося щось страшне чи дитина кричить уві сні: поради психолога

Нічні кошмари у дітей: як допомогти малюкові пережити страх - поради психолога
freepik.com

Ділимося рекомендаціями від дитячої психологині Світлани Ройз.

Поділитися:

Нічні кошмари у дітей можуть викликати хвилювання у батьків, особливо коли малюк починає кричати уві сні або після пробудження згадує страшні сни. Реакція дорослих грає ключову роль у тому, як дитина переживає ці випадки та як швидко вона може повернутися до спокійного сну. Дитяча психологиня Світлана Ройз ділиться порадами, як допомогти дитині впоратися з нічними кошмарами та підтримати її психічний добробут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проблеми з концентрацією та продуктивністю: що таке когнітивна втома та як з нею боротися

►Під час сну, коли дитина із заплющеними очима – не потрібно торкатись її чи обіймати (якщо дитині сниться, що хтось її переслідує чи вона намагається вивільниться із небезпечного простору – це може призвести до неочікуваної реакції).

Сядьте поруч, назвіть дитину на ім'я. Скажіть: "Ти спиш. Тобі наснився страшний сон. Це сон. Я твоя мама. Я з тобою. Ти зараз прокинешся і я тебе обійму. Ми в безпеці".
►Коли дитина розплющила очі – звертайтесь на ім'я:

"Подивись на мене. Ти мене бачиш? Кивни. Яке твоє ім'я? А як мене звати? А твою кішку/собаку? Тобі наснився страшний сон. Зараз ти прокинувся/лась. Все добре. Ми в безпеці. Стисни мою руку сильно-сильно. Можна тебе обійняти? Я з тобою".

Обіймайте, трохи гойдайте, можете тихесенько співати колискову.

► Потрібно, щоб дитина сама змогла зробити дію

«Давай всі страшні сни відженемо. Давай ми плескатимемо в долоні і сон піде в країну снів, а ми залишимося в реальності»

Закріпіть словами: «Ти впорався/лась, ти молодець, ти все подолав/ла»

Якщо дитина сама не розповідає, що наснилося – не провокуйте. Якщо розповідає, скажіть: «Це був страшний сон. Це відбувалося уві сні. Все минуло. Ти в безпеці»

Якщо дитина розповідає про ворогів, що не міг/могла вибратися – можна уявити, що вибралися. Потрібно завершити процес.

Кожного разу, коли минає тривога/небезпека, дуже важливо сказати, що все закінчилося, щоб не повертатися до початку подій і не проживати їх знову у снах чи думках.

В спокійний час разом з дітьми можна співати улюблену пісню і домовитись, що ця пісня буде вашим паролем-нагадуванням про безпеку. Її можна співати, коли у дитини температура, істерика чи проблеми зі сном.

Як батькам спілкуватися з дітьми-підлітками – поради від психоаналітика Анни Кушнерук дивіться у сюжеті “Сніданку з 1+1", що виходить з 6:30 до 9:30 у будні на "1+1 Україна":

Новини по темі