Тривоги немає, а сирена гуде: можливі причини

Чому сирена лунає без оголошення повітряної тривоги: потенційні причини.

Поділитися:

Звук сирени, яка тривожно виє, у багатьох людей викликає страх і занепокоєння, адже він чітко асоціюється з попередженням про небезпеку. Проте, не завжди увімкнення сирени означає оголошення повітряної тривоги або іншої загрози. Існує декілька причин, чому сирени можуть лунати без тривог.

Види тривог

► Попереджувальна сирена: один постійний рівномірний гудок тривалістю 7 секунд.

► Сигнал загальної тривоги: довгий звук, який наростає і знижується, триває не менше 1 хвилини та повторюється 2-3 рази.

► Сигнал хімічної небезпеки: звук церковних дзвонів.

► Сигнал радіаційної небезпеки: дзвін у сполох.

► Сигнал евакуації із міста: гудок поїзда.

► Сигнал скасування тривоги: короткий 5-секундний сигнал, який звучить після сигналу загальної тривоги.

Тривога

Тривоги немає, а сирена гуде: причини

  • Перевірка працездатності системи оповіщення:

Регулярні перевірки життєво важливої системи оповіщення є необхідною мірою для забезпечення її безперебійної роботи в разі реальної небезпеки. Такі перевірки проводяться планово, зазвичай у будні дні, й супроводжуються попередженнями в ЗМІ та онлайн-ресурсах.

  • Навчання та тренування:

Служби з надзвичайних ситуацій та інші зацікавлені органи іноді проводять навчання та тренування з використанням систем оповіщення. У таких випадках сирени можуть лунати протягом короткого проміжку часу без оголошення тривоги.

  • Помилкова тривога:

На жаль, людський фактор та технічні несправності не виключають помилкового спрацювання сирен. У таких ситуаціях оповіщення про тривогу швидко скасовується, а офіційні джерела надають роз'яснення щодо причин події.

Оповіщення

Фото: Unsplash, Pexels

Що робити, якщо почули звук сирени

  1. Зберігайте спокій: Не піддавайтеся паніці. Пам'ятайте, що не кожен звук сирени означає небезпеку.
  2. Увімкніть джерела інформації: стежте за офіційними повідомленнями в ЗМІ, на вебсайтах місцевих органів влади або у мобільних додатках для оповіщення про надзвичайні ситуації.
  3. Дотримуйтесь інструкцій: якщо оголошено тривогу, негайно прямуйте до укриття.
  4. Не поширюйте неперевірену інформацію: уникайте поширення чуток та неперевірених даних у соціальних мережах, адже це може сіяти паніку та заважати роботі рятувальних служб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі