ВІДБУДУЄМО: 10 визначних пам'яток, які знищила росія за час повномасштабної війни

ВІДБУДУЄМО: 10 визначних пам'яток, які знищила росія за час повномасштабної війни

У новому проєкті "Відбудуємо" розповідаємо про культурну спадщину, яка потребує відновлення після російської агресії.

Поділитися:

В кожному куточку України приховані сенси: в архітектурі, мистецтві, в культурі, проте росія прийшла, аби знищити це. У документальному проєкті "Відбудуємо" від телеканалу 1+1 та продакшну ТОВ "Банк ідей" розповідаємо про відновлення культурної спадщини українського народу, яка постраждала від рук російських окупантів. Прем’єра перших двох серій відбудеться у Національному марафоні «Єдині новини» 9 листопада о 18:50 та 21:30.

10-серійний документальний цикл про відновлення культурної спадщини України показуватимуть у Національному марафоні «Єдині новини» щотижня, а поки пропонуємо детально ознайомитися з пам'ятками та спорудами, які зазнали руйнувань внаслідок російської військової агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1+1 та Алан Бадоєв презентували трейлер кінострічки “Довга доба” на італійському кіноринку

Аеродром "Антонов" в Гостомелі

Аеропорт "Антонов" — міжнародний вантажний аеропорт, що знаходиться в місті Гостомель, розташований за 25 км від Києва. В останні роки динамічно розвивався. Тут навіть планували відкрити пасажирський термінал, але 24 лютого все змінилося. 34 гелікоптери російської армії прилетіли з Білорусі до Гостомеля, аби висадити ворожий десант. Протягом 10 діб українські захисники боролися з ворогом і перемогли, але за цей час загарбникам вдалося нанести серйозних уражень аеродрому. Внаслідок були зруйновані аеродром, льотна смуга, раритетна музейна техніка, аеропорт та найбільший літак в світі — АН 225 "Мрія". 

Аеродром Антонов

Будинок культури в Ірпені

Будинок культури працював в Ірпені з 1954 року. Його побудували працівники цегляного заводу, щоб відродити Ірпінь та Бучу після Другої світової війни. Десятиліттями цілі родини приходили сюди на театральні вистави, концерти та читання письменників. Однак вже 27 лютого 2022 року в Ірпінь заїхали російські танки. Місто обстрілювали із землі та з повітря. Однією з цілей став Будинок культури, який бомбили з 14 по 17 березня щоденно.

Будинок культури в Ірпені

100-річна Лисичанська гімназія

Лисичанськ — найстаріше промислове місто Лаганської області, розташоване в 152 км від кордону з росією. Ці землі багаті на вугілля, пісок та природний газ. На одному з пагорбів міста бельгійці, яких радянська влада вигнала з Донбасу, побудували триповерховий кам'яний будинок, визнаний пам'яткою архітектури місцевого значення ХIX століття. Сьогодні ця споруда відома як Лисичанська багатопрофільна гімназія, але внаслідок обстрілу російськими військами після 1 травня 2022 року заклад був зруйнований. Влітку 2022 року російська армія окупувала Лисичанськ, проте вже в вересні українські військові пішли в масштабний контрнаступ, тому лисичанці вірять, що вже скоро їхнє місто буде звільнено.

Музей Марії Примаченко в Іванкові

Вздовж кордону України та Білорусі розташоване смт. Іванків, яке входить до списку найбільш постраждалих від Голодомору міст та селищ. Його мешканці знаходилися під окупацією під час Другої світової війни, працювали на ЧАЕС та ліквідовували наслідки аварії в 1986 році. Всі ці події на власні очі бачила всесвітньо відома художниця Марія Примаченко, частина художніх робіт якої зберігалася саме в Іванківському краєзнавчому музеї. Наприкінці лютого російські війська влучили у музей. У вогні опинилися 14 робіт художниці, стародавні ікони, давня козацька зброя та рушники відомої ткалі Ганни Верес. На щастя, місцевим мешканцям вдалося врятувати картини. А вже коли ЗСУ звільнили населений пункт, роботи вивезли, адже загроза з білоруського кордону досі триває.

Музей

Церква у селі Лук'янівка

Старовине селище Лук'янівка, яке існує вже майже 400 років, у лютому 2022 року пережило навалу російських танків. Майже місяць селище знаходилося під окупацію, внаслідок якої було повністю зруйновано 31 будинок та ще 120 пошкоджено. А під час одного з обстрілів, 25 березня, росіяни зруйнували головну пам'ятку Лук'янівки — побудований ще 1879 році Храм Вознесіння Господнього.

Стадіон в Чернігові

Стадіон імені Юрія Гагаріна був невід'ємною частиною життя чернігівців. Колись його знищили за часів Другої світової війни, але згодом арену відбудували. Тоді Гагарін особисто приїхав до Чернігова на урочисте відкриття. Та те, що стадіон носить ім'я першого космонавта та етнічного росіянина, не врятувало його від російських злочинців. Стадіон зазнав десятки ракетних обстрілів та бомбардувань під час облоги міста навесні 2022 року. 

Стадіон в Чернігові

Національний літературно-меморіальний музей імені Григорія Сковороди

Сковородинівка — одне з найвідоміших сіл Харківщині. Сюди щороку приїздять туристи та історики, адже саме тут похований видатний український філософ-гуманіст та поет Григорій Сковорода. Селище знаходиться в 30 км від кордону з росією. 6 травня близько 23:00 внаслідок ракетного влучання в дах в музеї спалахнула пожежа. Одна з найважливіших пам'яток кульутрної спадщини України була знищена росією, але пам'ятник філософу залишився майже неушкодженим!

Тростянець, Сумська область

Місто Тростянець героїчно чинило опір російській навалі, але також відчуло на собі всю суть "русского мира". У перші дні повномасштабної війни важка артилерія з росії йшла саме через Тростянець, що знаходиться в Сумській області. У місті точилися важкі бої. Воно понесло страшні втрати серед цивільних мешканців. Росіяни катували та вбивали людей, обікрали та знищили 99% малого бізнесу. Більше про історію Тростяньця та його майбутнє дивіться у проєкті "Відбудуємо" у Національному марафоні «Єдині новини» 9 листопада о 18:50 та 21:30. 

Тростянець

Молодіжний центр в Чернігові

Чернігів — одне з найдавніших міст України, якому виповнилося 1330 років. Саме Чернігів завжди першим зустрічав навалу з Московії. У лютому 2022 року місто зазнало великих руйнувань і жертв через військову агресію рф. Ударом російського ескандеру, запущеного з Білорусі, було зруйновано на 70% молодіжний центр, який виховував українських патріотів та захисників.

Податкова академія в Ірпені

Державний податковий університет постраждав у перший день повномасштабної війни, 24 лютого. Незважаючи на небезпеку, керівництво та викладачі закладу, залишилися в Ірпені допомагати. Сюди приходили ховатися місцеві жителі. Заклад був своєрідною фортецею для місцевих, але вже 23 березня внаслідок влучання ракети загорівся центральний корпус університету, а згодом 25-го березня сюди увірвалися росіяни. На щастя, українські військові змогли вибити ворога, але сам Ірпінь та університет зазнали серйозних руйнувань.

Податковий університет в Ірпені

Новини по темі