Кому належав "наймолодший" замок України, та що з ним сталося: пояснив Акім Галімов

Реальна історія
Що сталося із замком Терещенків у Дениші

Про історію замку у Дениші, наймолодшого палацу в Україні, розповів Акім Галімов в «Українські палаци. Золота доба».

Поділитися:

Нові епізоди історичного циклу Акіма Галімова «Українські палаци. Золота доба» виходять щотижня на YouTube-каналі "Реальної історії". У одному з епізодів проєкту розповіли про "наймолодший" замок України у Дениші, Житомирської області. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди зник найбільший палац Рівного: відповідає Акім Галімов

Маєток на Житомирщині побудували на початку 20 століття на замовлення родини Терещенків. Це відома заможна родина підприємців, яка заробила мільйони на виготовленні цукру та активно сприяли культурному та індустріальному розвитку тогочасної України. Їх статки були чималі — так, наприклад, колись саме Терещенкам належав другий найбільший діамант у світі. Тож недивно, що на будівництво палацу вони коштів не пожаліли — для цього витратили 312 тис. рублів, що було величезною сумою для того періоду. 

Власницею палацу була Надія Терещенко, дружина сина-мільярдера. Зведення палацу вона розпочала вже коли овдовіла, хоч і мала вишукане житло у Києві та Ніцці. Чому ж попри це вона захотіла жити в маленькому селі на Житомирщині?

Для Надії Терещенко цей палац мав стати місцем сімейного ретриту. У радіусі 50 км знаходилися оселі двох її дітей, а маєток мав 49 кімнат, аби вмістити всю родину.

Саме тому у 1910 Надія Терещенко розпочала будівництво палацу. У цьому головною її порадницею стала племінниця покійного чоловіка Ольга Терещенко. Удвох подруги особисто контролювали процес зведення маєтку та дуже часто надокучали головному архітектору, коли щось йшло не за їх планом. Навколо палацу також створили великий парк у класичному стилі та з античними скульптурами. При замкові працювала власна пекарня.

На жаль, провести час з сім'єю у новій оселі Надія Терещенко змогла лише влітку 1913. Долю жінки та її нового дому назавжди змінила Перша світова війна, а згодом і більшовицька революція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди поділося українське скіфське золото — розбирався Акім Галімов у "Реальній історії"

Надія та Ольга емігрували до Англії, де залишилися до смерті. Їх палац неодноразово грабували війська союзників та червона армія. Пізніше будівлю почали розбирати на цеглу задля побудови колгоспів. І зараз замок має занедбаний стан, а його руїни приваблюють чорних археологів.

Руїни

Палац 3д

Палац Терещенків: сучасний вигляд/3D модель

Новини по темі