Куди поділося українське скіфське золото — розбирався Акім Галімов у "Реальній історії"

Реальна історія

Акім Галімов у "Реальній історії" розповів про те, що сталося із скіфським золотом.

Поділитися:

Скандальний суд за скіфське золото

Улітку 2013 з артефактів, знайдених у Криму, зробили окрему колекцію, виставки якої були по всій Європі. Коли росія розпочала окупацію півострова на початку 2014, так зване “скіфське золото” знаходилося у Нідерландах. Постало питання — куди ж потрібно повертати артефакти? З одного боку, відправниками були кримські музеї, які зараз під окупацією, а з іншого — власницею експонатів є держава Україна. Росіяни почали вимагати повернути колекцію до Криму, однак нідерландська сторона наполягала на судовому рішенню. Слухання продовжувалися багато років, і лише в 2023 році “скіфське золото” повернули до України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як засновник ОУН Євген Коновалець став особистим ворогом Сталіна: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Що таке скіфське золото

Власне “скіфське золото” — це узагальнена назва багатьох археологічних знахідок, які зроблені з різних матеріалів та різними народами. Ці речі мають історію в кілька тисячоліть та належали і скіфам, і грекам, і сарматам, і готам та іншим кочовим народом на території сучасної України. До колекції входять оздоблення будинків, кам’яні пам’ятки, посуд, золоті прикраси тощо. Умовна страхова вартість експозиції — близько 1,5 млн євро. 

Золото

Хто такі скіфи

Кочівники скіфи населяли південні степи України у 7-3 ст. до н. Е. Вони не мали власної писемності, тож більшість відомостей про них ми маємо з грецьких літописів. Греки та скіфи досить довго були “сусідами”, мали як і збройні конфлікти, так і налагоджену торгівлю. Їх культури часто перепліталися — тому зображення грецьких богів часто можна побачити на скіфських виробах. Відомі ці кочівники і через свої кургани — такі собі піраміди-гробниці для вождів. 

Для чого росіянам скіфське золото

Улітку 1763 російська археологічна експедиція розкопує десятки скіфських мечів, золотих діадем, наконечників та інших предметів. Знахідки переправляють до імперської столиці, а вже 1764 вони стають зіркою у новоствореному Ермітажі. Це має політичний підтекст — виставляючи артефакти давніх скіфів, Російська імперія наче пов’язує себе з історією народу, що жив ще до нашої ери та ніякого стосунку до росіян немає. За підрахунками українських дослідників, наразі близько 30 тис. дотичних до української історії експонатів знаходиться в музеї у Санкт-Петербурзі, серед них — відомий золотий гребінь скіфів.

Гребінь

Скіфські скарби та СРСР

У 1954 у жителі Мелітополя випадково у своєму подвір’ї знайшли стародавній скіфський курган. Археологи розкопали близько 200 артефактів, зокрема обкладку горита (чохла для стріл та лука), яка зроблена з кілограма чистого золота. На диво, тоді радянська влада дозволила залишити знахідки у місцевому краєзнавчому музеї. Однак вже 2022 після окупації Мелітополя експозицію вивезли на росію.

Горита

У 1971 на Дніпровщині знайшли відому золоту пектораль, яка наразі є частиною Музею історичних коштовностей України у Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акім Галімов у новій "Реальній історії" розповів про виникнення українського прапора

Доля історичних пам’яток у Криму

Кожен день окупанти продовжують варварськи розкопувати археологічні об’єкти півострова. Це безпрецедентний випадок грабування історичних пам’яток. Важливі для археології місця просто зносять бульдозерами задля будівництва. Ще одна проблема полягає у тому, що знайдені росіянами нові артефакти є нелегальними для України та не можуть бути взяти на облік.

Дивіться повний випуск "Реальної історії" з Акім Галімов, що виходить з понеділка по четвер о 5:55 на "1+1 Україна".

Новини по темі