Занурення в "Довгу добу": The Maneken та Євген Хмара про створення музики до фільму та враження від перегляду (ексклюзив)

Довга доба
The Maneken та Євген Хмара поділилися враженнями від фільму "Довга доба"

Українські зірки поділилися враженнями від перегляду фільму “Довга доба”.

Поделиться:

До другої річниці початку повномасштабного вторгнення росії, 24 лютого, о 22:00 на телеканалі “1+1 Україна” покажуть фільм Алана Бадоєва та “1+1 Україна” Довга доба. Документальна стрічка створена з 12 тисяч історій українців, які фільмували російські злочини на свої телефони. Фільм показує реальних людей, життя яких перевернув напад країни-агресора.

Прем’єрний показ “Довгої доби” відбувся у столичному кінотеатрі 9 лютого. На заході побували режисер Алан Бадоєв, герої фільму, зіркові гості, ведучі “1+1 Україна” та “1+1 Марафон”. 

На передпоказі нам вдалося поспілкуватися з музикантом Євгеном Філатовим (The Maneken), який долучився до створення музичного супроводу фільму. 

“Важко було уявити кіномузику, тому що всі кадри — контент з телефонів, без постановки чи композицій. Ми вирішили відштовхнутися від звуків, які були на задньому плані. Це сирени, вибухи. В деяких частинах це спрацювало. Переглядавши картину на передпоказі, я відчув, що це такий самий художній фільм, але без постановки. Тоді я почав шукати палітри звуків. У процесі були використані класичні методи – запис симфонічного оркестру. Також шукав унікальні тембри, які будуть притаманні саме цьому проєкту. Записував різні національні інструменти. Весь запис проходив у Чернігові. До проєкту також долучилася моя дружина Ната Жижченко (ONUKA). Вона виконала партію сопілки з оркестром”.

Євген Філатов про стрічку "Довга доба"

За словами Євгена, під час перегляду “Довгої доби” глядач відчуває повний спектр емоцій:

"Це шокуюча правда, яка вражає. Деякі епізоди (музично - прим. ред.) було складно писати, тому що вони дійсно важкі. Але, не дивлячись на те, що наша довга доба ще триває, наприкінці фільму з'являється надія, віра в перемогу. Музично я підіймав кінцівку, щоб втілити гарні спогади на майбутнє у людей, які будуть дивитися цей фільм".

Найбільше у “Довгій добі” музиканта вразила історія Олени та Романа Жуків.

"Я знайомий з ними особисто", – розповідає Євген. – "Під час зйомки іншого проєкту я був в Карпатах, де вони живуть. Про їх особисту історію дізнався в повному обсязі від Олени, вдови військовослужбовця".

Презентація фільму "Довга доба"

The Maneken закликав українців подивитися "Довгу добу":

"Це наша правда, яку ми повинні пам'ятати. Ми маємо шанувати пам'ять тих людей, які вже загинули, і знати героїв, які живуть з нами”.

Крім того, емоціями від перегляду стрічки поділився український композитор і співак Євген Хмара. Він також долучився до музики для фільму “Довга доба”.

“Немає слів... Я говорив і буду говорити: кожне життя — це свій всесвіт. І стільки всесвітів втрачено... За що? Що вони продовжують робити на цій території, в нас вдома? Ця війна має закінчитися. Має закінчитися нашою перемогою”, – емоційно висловився артист.

Євген Хмара на презентації фільму "Довга доба"

Також співак пригадав власну довгу добу:

“Я думаю, ми всі з мурашками по тілу, зі сльозами на очах згадуємо це 24 лютого. Коли всі прокинулись від вибухів. І коли ти дійсно не знаєш, що буде відбуватись. В мене на той момент була вагітна дружина і двоє маленьких дітей. Я чоловік, про це неправильно казати, але сьогодні стерті всі стереотипи. Я проплакав пів дня і дійсно мене врятувала музика. Я сидів за роялем, почав грати, вийшов прямий ефір. Я побачив, як багато людей дивляться цей прямий ефір, вони його дивились вже з укриттів”. 

Не пропустіть прем’єру фільму “Довга доба” на телеканалі “1+1 Україна” 24 лютого о 22:00. 

Новости по теме