Як покращити психологічний стан у складні часи

Люди задля життя
Як відновити психічне здоров'я: поради
freepik.com

Поради, як потурбуватися про психічне здоров'я.

Поделиться:

Сучасний світ неодноразово ставив перед нами випробування, і останні півтора року повномасштабної війни підсилили потребу в збереженні психологічного здоров'я. У такий складний період, як ніколи важливо дбати про свій емоційний добробут та вміти знайти гармонію навіть в нестабільних умовах. Спільний проєкт каналу “1+1 Україна” та Schonen має на меті зробити усе, аби українська нація була здоровою. Сьогодні ми розповідаємо, як подбати про ментальне здоров’я під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-8 фізичних вправ для ідеальної форми та здоров’я

1. Звертайте увагу на свій емоційний стан 

Зосередьте увагу на власних потребах. Забезпечуйте себе відпочинком, який вас заряджає — це може бути читання, прогулянка, медитація або заняття хобі. Важливо витрачати час на те, що надає вам радість.

2. Встановіть режим дня

Створіть стабільний розпорядок дня. Відведіть час для роботи, відпочинку, фізичних вправ, спілкування з близькими та самопізнання. Режим дня допоможе структурувати час і відчувати більшу внутрішню рівновагу. В умовах ракетних обстрілів, психологи та сомнологи радять лягати не пізніше 22-23 години. Так організм зможе зловити момент вироблення гормону сну мелатоніну, завдяки якому ми відпочиваємо та оновлюємося, навіть якщо прокинутися вночі через повітряну тривогу.

3. Фізична активність

Фізичні вправи мають величезний вплив на психіку. Регулярна активність сприяє виробленню ендорфінів, що покращує настрій та загальний стан організму. Навіть піша прогулянка може стати чудовим антистресом.

4. Встановіть обмеження на споживання новин

Обмежте час, який ви витрачаєте на споживання новин. Відомості про негативні події можуть поступово впливати на психічний стан. Важливо бути обізнаним, але не занадто глибоко поглиблюватися у негатив. Намагайтеся зосереджувати увагу не лише на трагедіях, а й на позитивній інформації.

Бестіа

5. Спілкуйтеся

Зберігайте зв'язок з близькими. Спілкування з друзями та рідними допомагає відчувати підтримку та відвертість, а також поділитися своїми думками та почуттями.

6. Впроваджуйте позитивні практики

Дякуйте собі та навколишнім, ведіть щоденник вдячності, відкривайте для себе нові хобі або навички.

7. Не бійтеся звертатися за допомогою до професіоналів 

Якщо ви відчуваєте, що потребуєте додаткової підтримки, не соромтеся звернутися до фахівця. Психолог або психотерапевт допоможуть зрозуміти та подолати негативні емоції. 

Пам’ятайте, що здорова психіка — це ключ до гармонії та щасливого життя, попри складні часи.

Нагадаємо, телеканал “1+1 Україна” у партнерстві з компанією Schonen розповідатимуть про справжніх героїв нашого часу, які працюють за кадром, надаючи медичну допомогу та дбаючи про здоров'я українців. Стежте за новинами за посиланням.

Новости по теме