Мандрівка водоймами України: найцікавіші озера, водосховища та річки

Водойми України: найбільші річки і озера та захоплююча мандрівка ними

Найвідоміші водойми України: дивовижні річки, озера та водосховища, які варто побачити кожному.

Поделиться:

Україна — держава з багатою водною спадщиною. Тут розташовано близько 20 тисяч озер, понад тисячу водосховищ та приблизно 23 тисячі річок. Розповімо про найвідоміші українські водойми, історія та краєвиди яких вас точно зацікавлять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 музеїв України, які варто відвідати кожному

Найвідоміші українські озера

Синевир

Розташований в Карпатах, на висоті понад 1000 метрів над рівнем моря, в Україні. Синевир вважають найбільшим озером українських Карпат, його площа становить понад 4 квадратних кілометрів. Озеро оточене гірськими лісами, а його вода дуже чиста та прозора. Посередині водойми є невеликий острівець, через який з висоти пташиного польоту Синевир виглядає як синє око.

Синевир

Фото: Ekaterina Polischuk

Світязь

Озеро Світязь — найглибше природне озеро в Україні, розташоване на території Шацького природного парку, що у Волинській області. Площа водойми вражає: може скластися враження, що ви випадково приїхали на морське узбережжя. Світязька вода настільки чиста, що навіть на глибині 8 метрів можна побачити піщане дно.

Світязь

Фото: Siroga Tsvyd 

Ялпуг 

Найбільше прісноводне озеро України, довжина якого становить аж 38 кілометрів! Водойма знаходиться на півдні Одещини, а її підземне джерело розташовано у Молдові. Це мальовниче лиманне озеро, що особливе своїми розмірами, багатою рослинністю, тваринним світом і широкою береговою лінією.  

Ялпуг

Фото: Yuriy Kvach

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна восени: ТОП-5 найдивовижніших місць для відвідування

Найвідоміші українські водосховища

Кременчуцьке водосховище

Найбільше за площею водосховище в Україні. Розташоване на Дніпрі в межах Полтавської, Черкаської та Кіровоградської областей. За площею воно трохи менше, аніж ціла країна Люксембург (2552 км² та 2586 км² відповідно). Виконує функції регулювання стоку Дніпра, постачання води для потреб населення та промисловості, судноплавства, рекреації. Кременчуцьке водосховище також є важливим транспортним шляхом. 

Кременчуцьке водосховище

Фото: TheVovaNik

Київське водосховище

Одне з наймасштабніших водосховищ України, розташоване на Дніпрі в межах Київської та Чернігівської областей. Через величезні розміри відоме в народі як "Київське море". Фахівці не радять купатися у водах водосховища, проте тут є вдосталь туристичних принад: гарні краєвиди, цікаві види спорту та громадські заклади.

Київське водосховище

Фото: Ilya 

Дніпровське водосховище

Друге за величиною водосховище України, розташоване на Дніпрі в межах Запорізької та Дніпропетровської областей. Трохи нижче південної межі водойми розташована славетна Хортиця. Цей острів з давніх-давен був важливим стратегічним пунктом і мав важливе значення для козацької епохи. Сьогодні Хортиця - це національний заповідник, де можна побачити руїни стародавніх городищ, козацькі укріплення, а також різноманітні музеї та галереї.

Дніпровське водосховище

Фото: Novoklimov

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 туристичних місць у Карпатах, які варто відвідати кожному

Найвідоміші українські річки

Дніпро

Якщо говорити про символи України, то однозначно виникне асоціація з Дніпром. Найбільша річка України, яка протікає через всю країну від північного заходу до південного сходу. Усі згадані водосховища утворені саме на цій водоймі. Саме навколо Дніпра свого часу утворилася Київська Русь, що визначило терена і сучасної України. Окрім історичної слави, наразі це важлива ріка для водопостачання, енергозабезпечення та транспорту.

Дніпро

Фото: Олекса-Київ

Дністер

Річка на заході України, яка протікає через Карпати та південний захід країни. Дністер є важливим екологічним резерватом і туристичним об'єктом. Ця ріка є однією з найстаріших в усьому світі, а її історія налічує мільйони років, перші людські поселення в басейні Дністра з'явилися близько 160 тис. років тому. Зараз річка є важливим екологічним, промисловим та туристичним об'єктом.

Дністер

Фото: Serhii Zysko

Десна

Третя за величиною річка України. На території нашої країни бере свій початок у Чернігівській області і впадає в річку Дніпро. У басейні ріки зосереджені найбільші запаси прісних підземних вод в Україні. Десна є важливим водним шляхом, а також місцем відпочинку та риболовлі.

Десна

Фото: Yurka96

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 нетипових місць Львова, які варто відвідати

Якби ми писали цей матеріал у мирні часи, обов'язково б розповіли про дивовижне рожеве озеро Сиваш чи відоме Каховське водосховище. На жаль, ці водойми стали жертвами російської агресії. Про наслідки підриву Каховської ГЕС на Півдні України – включення Дмитра-Ореста Козацького: дивіться у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 6:30 до 9:30 на "1+1 Україна" та YouTube:

Новости по теме