Ведуча ТСН Наталя Островська дізналась в експертів, скільки коштують пологи в Україні

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Скільки коштують пологи в Україні: Наталя Островська дізналась в експертів у Вагітна в ТСН

Вагітна в ТСН: Наталя Островська підіймає важливу тему – пологові будинки під час війни.

Поделиться:

Ведуча ТСН Наталя Островська вперше готується стати мамою. У випуску "Вагітна в ТСН" ведуча підіймає важливу тему – пологові будинки під час війни. Скільки коштують пологи в Україні? Який пологовий краще обрати – держаний чи приватний? В якому стані пологові будинки в різних містах України і як вони трансформували свою роботу під час війни? 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три книги на листопад: ведуча ТСН Наталя Островська поділилася читацькими вподобаннями

Скільки коштують пологи в Україні

"Пологи у державних лікарнях, які мають договір НСЗУ, абсолютно безкоштовні", - наголошує директорка департаменту програми медичних гарантій НСЗУ Світлана Дудник.

За словами Світлани Дудник, нині в Україні "пакет пологи" — це тариф, який визначений державою, і він є дворівневим. Існує тариф, який складає 15137 грн. Його отримують лікарні. Зазвичай це пологові будинки та пологові відділення, які знаходяться у складі багатопрофільних лікарень.

Жінка в межах даного тарифу, в даному пакеті медичних послуг може отримати наступні послуги:

► медична допомога при неускладнених пологах,

►медична допомога при ускладнених пологах,

►ургентні кесареві розтини,

► планові кесареві розтини,

► знеболення під час пологів

►анестезіологічне забезпечення оперативних втручань або акушерських процедур.

►лікарське і сестринське цілодобове спостереження.

"Жінка повністю має бути забезпечена лікарськими засобами, медичними виробами, і якщо потрібно буде інтенсивна терапія, вона також входить в пакет. Крім того, дитина своєю чергою також отримає допомогу, якщо потрібна буде первинна реанімація, стабілізація новонародженого. Мати має бути навченою грудному вигодовуванню".

Крім того, безкоштовно здійснюється забір матеріалу для того, щоб здійснити розширений неонатальний скринінг, який в нашій країні вже існує з минулого року. Саме в рамках розширеного неонатального скринінгу, а це також аудіологічний скринінг, який є обов'язковим, і пульсоксиметричний скринінг критичних вроджених вад, а саме - серця.

Другий тариф, який включає пакет пологів, це фактично 20000 грн. Зазвичай цей договір укладають лікарні, які займаються наданням медичної допомоги в рамках цього пакету —  жінкам з ускладненнями вагітності і з наявною екстрагенітальною патологією. Такі заклади охорони здоров'я мають більш потужну інфраструктуру, тобто вони мають відділення інтенсивної терапії для вагітних та породіль, вони мають обов'язково відділення патології новонароджених. Вони мають окремі зали для розродження вагітних, коли очікується, що вага плоду буде менше ніж 1500 грамів. І також вони забезпечені умовами одразу для того, щоб стабілізувати цього новонародженого. 

Лабораторні й інструментальні дослідження є безоплатними, як в першому тарифі, так і в другому. Але у дургому більш розширений спектр інструментальних досліджень і лабораторних досліджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наталя Островська розповіла про зйомки у серіалі «Жіночий лікар. Нове життя» та власний ютуб-проєкт «Вагітна в ТСН» в ефірі «Сніданку з 1+1»

Нагадаємо, Наталя Островська повідомила про свою вагітність наприкінці червня. У липні вона зізналася, що разом з чоловіком Богданом очікує на появу донечки. Наразі ведуча продовжує працювати, веде блог про вагітність в ТСН, де разом зі спеціалістами розбирає важливі питання з підготовки до пологів та батьківства.

Який пологовий краще обрати – держаний чи приватний? В якому стані пологові будинки в різних містах України і як вони трансформували свою роботу під час війни?, дивіться у сюжеті:

Новости по теме