Повістки, іпотека, LED-лампи: велике оновлення в додатку Дія (Мстислав Банік у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
 Чи будуть повістки приходити у Дії та скільки ламп вже вдалось обміняти через застосунок?

Чи будуть повістки приходити у Дії та скільки ламп вже вдалось обміняти через застосунок?

Поділитися:

Керівник із розвитку електронних послуг Мінцифри Мстислав Банік у "Сніданку з 1+1" розповів про останні оновлення додатка Дія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Нового року в Україні лампи розжарювання обмінюватимуть на LED: як і де

Скільки LED-ламп вдалось обміняти через застосунок Дія

Мстислав Банік розповів, що станом на 1 лютого 100 000 людей вже подались на заміну лампочок, це вже 500 000 ламп. І це лише через Дію. Для тих людей, у кого немає смартфона чи немає Дії, є можливість прийти безпосередньо до відділення Укрпошти, і за наявності там вільних ламп, їх можна обміняти без попередньої реєстрації. Послуга нині доступна в обласних центрах України, у великих містах.

"Пошуком займалось Міністерство економіки. 30 млн ламп отримано завдяки партнерам з ЄС, і 5 млн додатково від уряду Франції. Загальна мета - змінити 50 млн лампочок. Економія від даної заміни складе 1 гігаватт", - розповідає Мстаслав Банік. 

Українці можуть обміняти лампочки через Дію: як це зробити

►авторизуйтеся в Дії, або оновіть застосунок, якщо він вже встановлений на вашому гаджеті;

►відкрийте меню «Послуги» й оберіть «Обмін лампочок»;

►заповніть поля, вказавши таку інформацію:

  •  контактний номер телефону,
  •  зручне для вас відділення Укрпошти, в якому плануєте забирати лампочки,
  • тип LED-ламп і їх кількість, яку бажаєте отримати;

► натисніть «Замовити» й очікуйте підтвердження від Дії. Після сповіщення можете прийти до зазначеного відділення пошти з цифровим або фізичним паспортом і 5 старими лампочками.

На першому етапі програми LED-лампами забезпечать обласні центри, а також міста Краматорськ, Покровськ і Кривий Ріг. А вже до кінця лютого лампи мають надійти до поштових відділень райцентрів і сіл України.

Важливо. Лампи зберігатимуться у відділенні Укрпошти протягом 5 робочих днів. Якщо за цей час замовник не обміняє їх, заява анулюється. 
 
Також провести обмін можна буде без попередньої електронної реєстрації. У цьому разі заміна можлива лише за наявності LED-ламп у поштовому відділенні. 

"Отримати може кожен громадянин. Головне - щоб ними користувались, оскільки це зменшить навантаження на енергосистему", — зауважує Мстислав Банік.

Скільки українців взяли іпотеку через послугу “Єоселя”

"Я мабуть почну із суми. На даний момент через програму Єоселя видано іпотечних кредитів на 1 млрд грн. Це вже дуже потужна сума. Якщо говорити про людей, це 784 родини зі ставкою у 3%. Велика кількість людей отримала шанс придбати собі житло. 3% передбачено для військовослужбовців, і 7% для медиків, педагогів та науковців. Житло можна взяти на вторинному ринку, а мажна будь-яке у твоєму місті, яке тобі підходить. Через Дію можна підписати з різних місць і підтвердити, підписати заявку", — розказав Мстислав Банік.

Чи будуть повістки приходити у Дії

"Ні. Повістки через Дію не роздаватимуть", — однозначно заявив Мстислав Банік.

Дивіться ексклюзивний коментар Мстислава Баніка про оновлення в Дії:

Новини по темі