«Справжня цінність – не долари, а людське життя»: продюсерка фільму Хазяїн 2. На своїй землі Валентина Руденко – про трансформацію головного героя та реальні історії, які лягли в основу фільму

Авторка ідеї, одна із авторів сценарію, креативна продюсерка фільму Хазяїн 2. На своїй землі Валентина Руденко дала інтерв'ю 1plus1.

Вже 13 жовтня о 23:00 на 1+1 Україна відбудеться премʼєра Хазяїн 2. На своїй землі. Глядачі знову побачать Богдана Бенюка в образі харизматичного і вольового Терентія Пузиря, який стикається з найважчим випробуванням у своєму житті. Редакція сайту 1plus1 поспілкувалася про новий фільм з Валентиною Руденко — авторкою ідеї, однією із авторів сценарію та креативною продюсеркою стрічки.

Який головний меседж стрічки Хазяїн 2. На своїй землі? І який головний сенс ви закладали в основу фільму?

Головний меседж в тому, що всі люди різні, але коли приходить важкий час війни, то ким би ти не був: чи землевласником, чи агропідприємцем, чи простим землеробом – ти будеш боротися за свою землю, як б’ються наші хлопці в ЗСУ. Я була надзвичайно здивувана, коли мені експерти фонду USAID сказали про те, що власне аграрії були другою силою після ЗСУ, яка піднялася на спротив. 

Зрозуміло, що в містах народ теж піднявся, люди зорганізувалися, потім пішли в добровольчі батальйони, нацгвардію. А аграрії самі по собі опинившись в окупації також не стали мовчати чи боятися. Хоча й ціна їхнього спротиву - просто смерть. Вони піднялися в своїх маленьких селах, містечках для того б, щоб стати стіною. І наш герой так само. У першій частині Хазяїна - це був зовсім інший герой. А вже в другій частині – Терентій Пузирь прокидається вранці 24 лютого 2022 року і думає, що йому робити. Це людина, яка жила до цього в конфлікті з усіма. У нього був конфлікт з дочкою, яка мала інші цінності, які хотіла йому нав’язати, але вони йому не подобалися. Він боровся з кожним своїм односельцем, в якого орендував землю, тобто він боровся з усім селом.

Кадр з фільму

Обережно, в матеріалі присутні спойлери!

І коли прийшло оце лихо, то Терентій Пузирь, який вже, закопуючи мільйони доларів в другій частині Хазяїн 2. На своїй землі каже: «Господи – це все, що я надбав, що в житті мав – це нічого не значить поряд  тим, що таке людське життя. І я повинен думати про те, як врятувати життя моїх односельців». Навіть, якщо ціна цьому - втратити своє підприємство, в якому жили окупанти. Він передає дані свого підприємства українській розвідці, щоб військові знищили його разом з окупантами. До речі, таких випадків було декілька в Україні і це не вигадка. Коли хазяїн підприємства казав, що знищуйте все, якщо вони там є. Так вчинив і наш герой. (підкреслене – спойлер).
Герой роздумує над темою людського життя і він розуміє, що справжня цінність не в сотнях тисяч доларів, які він перед цим закопував, цінність – людське життя. Адже людина – це найцінніше.

1+1 media

Які емоції фільм може викликати в українців. Чому, на вашу думку, його варто подивитися?

Цей фільм завдячує акторському ансамблю і безумовно музиці. Адже композитори, з якими ми працюємо – це Кирил Бородін і Марія Хмельова. Ми з ними вже співпрацюємо 6 чи 7 проєкт. Дуже гарні молоді українські композитори. І всі наші актори доповнюють стрічку. Як на мене, його дійсно потрібно подивитись. По перше, це історія, яку люди можуть не знати. Ми детальніше вивчили цю тему і вирішили, що потрібно щось писати та розповідати людям. Щоб вони розуміли, як в житті все змінюється, у тому числі і ціннісна шкала. Всупереч всьому, віддати все, що у тебе є заради перемоги. Заради того, щоб у нас була своя держава. Як сказав Богдан Беленюк, Карпенко-Карий точно хотів би побачити свого персонажа в умовах боротьби за свободу і незалежність України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Цінність – це не майно і не долари, а людське життя»: зіркові гості поділилися своїми враженнями після допрем'єрного показу фільму Хазяїн 2. На своїй землі

Ви, як авторка ідеї чи згодні з цією думкою та які виклики постали перед вами, переносячи класику на телеекрани ще й за умови великої війни?

Ну виклики дійсно були дуже серйозні. По-перше, я думаю, що Іван Карпович все ж хотів би побачити це через те, як зараз прийнято говорити – що він би побачив трансформацію свого героя, що дуже важливо. І я думаю, що Іван Карпович навіть не міг собі уявити, що буде така війна і саме з росіянами. Я думаю, він би дуже здивувався. Йому безумовно було б цікаво подивитися, що б робили його герої в таких жахливих умовах та тяжкій ситуації. Через те, що це екстремальна ситуація, в якій все проявляється. Ця ситуація дуже трансперентна, чітка та зрозуміла. Відразу видно, на якому боці герой.

Труднощі були великі, тому що під час війни дуже важко знімати кіно. Чого тільки вартує комендантська година. Ми знімали фільм біля Києва, але все одно – це кілометраж певний. Знімальна група приїжджала ще затемна зранку та починала працювати. Коли лунали тривоги, то теж потрібно були вживати певні міри – кудись ховати всіх людей, подбати, щоб укриття було поруч. Це дуже багато забирало робочого часу. І всі повинні були закінчити зміну о 8 годині, бо потрібно було зібратися та доїхати додому. Але, коли є натхнення та бажання - все можливо. Наприклад, я ніколи не вірю, що щось не вдасться зробити, адже якщо ти хочеш цього, то будеш робити все можливе. Тому за час війни ми вже зняли кілька проєктів. 

При зйомці Хазяїн 2. На своїй землі, ми вже менше зважали на версію Карпенка-Карого, тому що перша частина була саме адаптацією, а тут вже ми зверталися більше до реальних історій, які відбулися з людьми. Історій, коли люди дали спалити свій бізнес, підприємство, офіс, технічну базу заради безпеки інших українців.

Кадр з фільму

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «24 лютого 2024 року змінило все»: Богдан Бенюк розповів про свого персонажа у фільмі Хазяїн 2. На своїй землі та відповів, чому варто подивитись продовження історії про Терентія Пузиря

Не пропустіть премʼєру Хазяїн 2. На своїй землі 13 жовтня о 23:00 на телеканалі 1+1 Україна!

Loading...

Більше новин