Прості страви на кшталт галушок – завжди були порятунком для тих, хто не має часу на хитромудрі кулінарні витвори.
Раніше галушки готували з пшеничного чи гречаного борошна, або ж з їх суміші. Замішували тісто з борошна, солі та води, розкачували, різали на смужки, а потім відщипували шматочки і кидали до киплячої води, молока або бульйону. Такі галушки називали щипаними, а якщо шматочки тіста відрізали ножем – рваними. Подавали їх до перших та м’ясних страв замість хліба або їли разом із бульйоном, в якому вони варилися.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гастрономічна візитівка: Звідки взявся форшмак
І хоча галушки вживали по усій території України, саме в Полтаві вони вважаються найголовнішою місцевою стравою. Там навіть тарілці з галушками пам’ятник встановили. Звідки ж така любов? Причину можна пошукати у творі Гоголя «Вечори на хуторі поблизу Диканьки» (Диканька – селище в Полтавській області). Коли коваль Вакула прийшов за порадою до знахаря Пацюка, той саме вечеряв. Далі мовою оригіналу:
«Кузнец не без робости отворил дверь и увидел Пацюка, сидевшего на полу по-турецки, перед небольшою кадушкою, на которой стояла миска с галушками. Эта миска стояла, как нарочно, наравне с его ртом. Не подвинувшись ни одним пальцем, он наклонил слегка голову к миске и хлебал жижу, схватывая по временам зубами галушки».
Чому б не навчитися готувати цю страву власноруч? Тримайте рецепт полтавських галушок!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гастрономічна візитівка: банош, скарб Закарпаття
Інгредієнти:
курка варена – 1 шт
борошно – за смаком
сіль – 1 щіпка.
кефір – 0.5 л
сода – 2 ч. л.
Приготування:
1. Просіюємо борошно, додаємо кефір, сіль, соду (її не гасити) і замішуємо тісто.
2. Накриваємо тісто рушником і залишаємо відпочивати 30-40 хв.
3. Варимо куряче філе зі спеціями і сіллю. Чистимо та витискаємо часник, готову масу трохи заливаємо бульйоном, що б зручно було додавати в галушки. Розтоплюємо вершкове масло. Після того, як філе вистигло, рвемо його на шматочки. Філе, часник і масло кладемо в різні тарілки.
4. Тісто викладаємо на посипану борошном поверхню і розрізаємо на кілька частин, кожну з яких формуємо у вигляді ковбаски. Потім «ковбаску» розрізаємо на невеликі шматочки.
5. Полтавські галушки потрібно варити на пару.
6. Оскільки під час варіння галушки збільшуються в обсязі, на сито їх потрібно викласти на відстані приблизно 1 см одна від одної. Варимо впродовж 7-10 хв.
7. Готові галушки поливаємо вершковим маслом, додаємо курку, часник, за потреби можна додати ще бульйону.
8. Галушки можна додавати до борщу, подавати зі шкварками або зі сметанно-грибним соусом.