Новий рік 2023 в Україні доведеться зустрічати в умовах війни та відключень електроенергії. Українці вже навчились пристосовуватись до будь-яких умов, тому російська агресія не завадить створити святковий стіл та зібратися в родинному колі. Однак треба пам'ятати про правила профілактики харчових отруєнь. Як зберігати продукти без світла та не отруїтись під час святкових застіль? Основними рекомендаціями поділилися у Головному Управлінні Держпродспоживслужби.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дешево, по-українськи, енергоощадно: новорічно-різдвяне меню від Євгена Клопотенко
►Не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів харчування під час відключень електроенергії.
►Не варто купувати продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
►Звертайте увагу на строк придатності при купівлі продуктів;
►Зберігайте продукти харчування у спосіб, зазначений на упаковці;
►Намагайтеся не зберігати разом в холодильнику сирі продукти та готові страви;
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий рік 2023: що приготувати без світла
►Ретельно мийте руки перед приготуванням або споживанням їжі, після розробки сирого м’яса, птиці, риби та використання яєць;
►Вживайте страви одразу після приготування. Страви, що готувалось заздалегідь, піддавайте ретельній термічній обробці;
►Салати зберігайте без заправки, особливо ті, які передбачають використання майонезу;
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічна ялинка 2023: основні правила безпеки від ДСНС
►Кондитерські вироби з масляним кремом слід зберігати при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом — не більше 6 годин;
►Не вживайте продукти та напої, які мають ознаки недоброякісності.
Також під час новорічного застілля рекомендується уникати вживання надто масної їжі, великої кількості алкогольних напоїв та солодощів. Це може спровокувати захворюваня шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи.