Яке сьогодні свято – 16 липня: День бухгалтера України та Маків день

Сьогодні, 16 липня, за народним віруванням вважається нещасним днем. Краще не починати ніяких нових справ.

Сьогодні 16 липня відзначаємо такі події:

  • День бухгалтера в Україні
  • Всесвітній день змій
  • Маків (маковий) день, Мокій і Демид

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День бухгалтера та аудитора в Україні 2021: історія свята та привітання

Маків (маковий) день, Мокій і Демид

Православна церква сьогодні вшановує мучеників Мокія і Марка. В народі цей день прозвали Маковим. Все дуже просто: сьогодні сіяли мак – рослину, яку здавна вважали магічною та лікувальною. Вірять, що мак найкраще росте на полях битв, бо цю рослину називають кров'ю загиблих воїнів. Мак в деяких місцях вважали квіткою-приведнем та навіть не дозволяли дітям гуляти там, де він росте, бо казали, що ця квітка висмоктує людську кров. Оскільки мак має снодійні властивості, подейкували, що він може протидіяти нечистій силі. 

Окрім цього, мак активно використовувався в народній медицині. Ним лікують кашель, діарею, дизентерію тощо. Також квітку використовують в кулінарії і як оберіг (його бажано святити в Медовий спас). Раніше мак сипали в взуття нареченим, щоб захистити їх від відьом і чаклунів. У Київській Русі за допомогою насіння маку викликали дощ, тому що казали, що його росте настільки багато, як під час дощу капає крапель. Також через велику кількість насіння мак вважали символом багатства, змішували його з кормом для курей, аби вони краще неслись. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Гороскоп на 16 липня для всіх знаків зодіаку: розмови з колегами вас здивують

Ще 16 липня називають Стожарами – на честь полярної зорі, навколо якої на прив’язі ходить кінь. В цей день ставили стоги сіна, а деінде останній стіг розкидали по лугах. Якщо починався дощ, селяни приводили своїх дітей до сіна на луки, вони бігали навколо стогів з непокритою головою й просили, щоб Стожари прогнали дощ.

► Комарі й мошки роєм літають – на гарну погоду в найближчий тиждень.

Сон з 15 на 16 липня віщий й почне виконуватись одразу, як ви прокинетесь. Сновидіння, яке побачили днем 16 липня, теж виповниться скоро.

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 16 липня, День Ангела святкують Анатолій, Василь, Іван, Костянтин, Марко, Олександр та Пилип. 

Більше новин