Для покращення пам'яті: який білок додати до свого раціону аби поліпшити роботу мозку

Науково доведено: вчені виявили, який білок здатний покращити здоров'я мозку

У вас бували моменти, коли ви приходили до кімнати й забували для чого? Або, коли потрібно запам'ятати невеликий числовий код, але ви його забували буквально за кілька секунд? Не переймайтесь, це не розвиток деменції чи інших хвороб, які пов'язані якось з нашою пам'яттю. Ці спалахи короткочасної пам'яті можуть бути результатом стресу або легкого відволікання, коли ви не можете сфокусуватись на чомусь одному через постійний фоновий шум.

Проте інколи такі проблеми з пам’яттю та мисленням можуть свідчити про так зване суб’єктивне когнітивне скорочення. При ньому людина відчуває погіршення своїх когнітивних функцій, таких як пам'ять, концентрація, увага, мислення, мова. Однак, при об'єктивному обстеженні, наприклад, за допомогою нейропсихологічних тестів значних відхилень від норми все ж немає. Тому за таких обставин найкраще, що ви можете зробити — це змінити спосіб життя. А найкраще це почати з харчування та додати у свій раціон більше поживних речовин, у тому числі — білової їжі, щоб зміцнити здоров’я свого мозку.

Чому білок такий важливий для мозку 

Білок – це не лише будівельний матеріал для м'язів, але й незамінний компонент для здорового функціонування мозку. 

  • Білок є основним будівельним матеріалом для нейронів – клітин мозку. Амінокислоти, які входять до складу білка, необхідні для створення нових нейронних зв'язків та підтримки наявних.
  • Він є необхідним для синтезу багатьох хімічних речовин, які передають сигнали між нейронами, таких як серотонін, дофамін, норадреналін, які відповідають за настрій, пам'ять, концентрацію та інші когнітивні функції.
  • Білок допомагає стабілізувати рівень глюкози в крові, що забезпечує постійний приплив енергії до мозку.
Freepik

Який білок найкращий для мозку

Хоча всі види білка корисні для мозку, проте деякі його види все ж містять додаткові поживні речовини для вашого мозку. Ось кілька прикладів:

Риба

Особливо жирні сорти риби, такі як лосось, тунець, скумбрія, містять омега-3 жирні кислоти. Вони відіграють важливу роль у підтримці мозкової діяльності. Багато жирних сортів риби багаті на вітамін D, який підтримує когнітивні функції та знижує ризик нейродегенеративних захворювань.

Яйця

Яйця є одним з найкращих природних джерел високоякісного білка. В одному великому курячому яйці міститься близько 6-7 грамів білка, причому більша частина зосереджена в білку. Вони мають вітаміноподібний компонент — холін, який відіграє ключову роль у пам'яті, навчанні та когнітивних функціях.

Горіхи та насіння

Вони містять білок, здорові жири та вітаміни групи B, які важливі для функціонування нервової системи. Особливо вітамін B12, який важливий для виробництва мієліну – речовини, що покриває нервові волокна і забезпечує швидку передачу нервових імпульсів. Також горіхи та насіння багаті на антиоксиданти, які захищають клітини мозку від пошкоджень.

Бобові

Сочевиця, квасоля, горох – це відмінні вегетаріанські джерела білка, заліза та інших мінералів, необхідних для мозку. Бобові містять антиоксиданти, які захищають судини мозку та сприяють до нього транспортуванню кисню.

М'ясо птиці

Куряча грудка та індичка – це нежирні джерела білка, які легко засвоюються організмом. Також вони забезпечують організм амінокислотами, необхідними для синтезу нейромедіаторів.

Та варто також пам'ятати, що збалансоване харчування має містити різноманітні продукти, які будуть ключем не тільки до здоров’я вашого мозку, а й загалом. Тож крім білка, не забувайте про фрукти, овочі, цільнозернові продукти, воду та фізичну активність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені зробили сенсаційне відкриття, як використання пластику у побуті впливає на наше здоров'я

Більше новин