Вчені зробили сенсаційне відкриття, як використання пластику у побуті впливає на наше здоров'я

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Присутній практично в кожному органі людини: вчені розповіли, як використання пластику в побуті шкодить здоров'ю
Freepik

Присутній практично в кожному органі людини: вчені розповіли, як використання пластику в побуті шкодить здоров'ю

Поділитися:

Здається чи не всі вже чути про шкідливий, а то й небезпечний вплив пластику на здоров'я людини. Попри всі застереження, ми все одно продовжуємо використовувати в побуті речі виготовлені з нього, адже дуже звикли до них. Та все ж змінам таки бути, адже у Tik Tok шириться новий тренд – відмови від пластикових кухонних дошок та інших звичних нам побутових речей, адже, як виявляється, вони нас вбивають! Чи дійсно все настільки серйозно та, що про це думають вчені, детально розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Tik Tok проти пластикових дошок

Користувачі Tik Tok по всьому світу агітують зменшити використання пластику на кухні взагалі, адже мікропластик – велика проблема для здоров’я людини. Та, як виявилось, найбільша шкода пластику — від кухонних дощок. Мало хто замислюється про це, але кожна людина, під час нарізання певних продуктів, ріже і саму дошку, а потім споживає пластик разом з ними. Таким чином мікропластик накопичується в організмі людини. Частинки пластику розміром менш як 5 мм знаходять і в океанах, і в арктичній кризі та навіть у повітрі. Проте найстрашніше, що цей матеріал накопичується і в нашому організмі.

Що кажуть вчені

За останніми даними, вчені знайшли часточки мікропластику практично у всіх органах людини. Ці частинки навіть викликали поведінкові зміни. Попередні експерименти показали, що мікропластик може проникнути в шлунок людини, кров, легені та навіть судини. Великий вміст мікропластику може навантажувати імунну систему та провокувати респіраторні захворювання.

Скільки ми вживаємо пластику порахували у Всесвітньому фонді дикої природи.

  • У середньому ми споживаємо 5 г пластику на тиждень — саме стільки важить кредитна картка.
  • За рік набігає близько, як 250 г або цілий міні-планшет.
  • А вже за 10 років – це вже два великі шматки труби.

Чим замінити пластик

Найближчим десятиліттям мікропластик точно не зникне, зважаючи на масштаби його використання. Та все починається з нас самих, тож якщо кожен зможе скоротити споживання товарів з пластику у своєму побуті, тоді ми зменшимо його надходження в природу. Тож ділимось з вами рекомендаціями, як це краще зробити.

  • Спробуйте замість пластикових кухонних дошок обрати бамбукові або скляні.
  • Пластикові контейнери прекрасно замінить скляний посуд, до того ж за невеликі кошти ви можете знайти скляні або дерев’яні місткості для зберігання продуктів.
  • Також уникайте пластикових форм для льоду, замість них краще підійдуть силіконові.
  • Щоб уникнути використання пластикових пляшок, візьміть до уваги багаторазові пляшки із нержавіючої сталі або скла.

Таким чином ви збережете не тільки своє здоров’я, а й довкілля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забудьте про 8 склянок на день: американські вчені розповіли про нову добову норму води

Новини по темі