Коли відбудеться перехід на зимовий час у 2024

Коли переводять годинники на зимовий час та чому це востаннє

Щороку наприкінці жовтня в Україні відбувається перехід на зимовий час. У 2024 році Україна знову перенесе стрілки годинника назад, але вже востаннє. 

Коли відбудеться перехід на зимовий час у 2024 році?

Згідно з чинними нормами, Україна переходить на зимовий час в останню неділю жовтня. У 2024 році це відбудеться в ніч із 26 на 27 жовтня. О 4:00 ранку стрілки годинників потрібно перевести на одну годину назад – до 3:00.

  • Важливо! Сучасні годинники, смартфони, ноутбуки та інші пристрої переводять стрілки автоматично. Тому переводити вручну доводиться тільки механічні годинники.

Чому це останнє переведення годинників

Ідея відмови від переведення годинників активно обговорюється вже кілька років. У 2020 році Європейський парламент підтримав рішення скасувати обов'язкове переведення годинників на зимовий і літній час, а країни-члени ЄС мали самі вирішити, який час обрати – літній чи зимовий. Україна, як країна, що прагне гармонізувати свої закони та стандарти з європейськими, також розглянула це питання.

Одним із ключових мотивів було бажання зменшити негативні наслідки для здоров'я людей, а також підвищити економічну ефективність, адже додаткові зміни часу викликають стрес, знижують продуктивність праці й впливають на біоритми. Останній перехід на зимовий час у 2024 році означатиме остаточне прийняття зимового часу як постійного. Це рішення було продиктоване як внутрішніми факторами, так і прагненням до відповідності європейським стандартам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові податки і обмеження банківських переказів: які зміни чекають на українців у жовтні

Більше новин