Нові податки і обмеження банківських переказів: які зміни чекають на українців у жовтні

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як зміняться податки, соціальні виплати і банківські обмеження та що варто знати про нові правила

Як зміняться податки, соціальні виплати і банківські обмеження у жовтні та що варто знати про нові правила

Поділитися:

З жовтня 2024 року українці зіткнуться з низкою важливих змін, які торкнуться фінансових операцій, податків та соціальних виплат. Нові обмеження на перекази коштів, підвищення військового збору та зміни у системі соціальної допомоги - все це стане частиною життя громадян, що матиме суттєві наслідки як для пересічних українців, так і для бізнесу. Детальніше про це розповіли у Сніданку з 1+1.

Нові обмеження Нацбанку

З 1 жовтня 2024 року Національний банк України вводить обмеження на перекази грошей між фізичними особами з використанням банківських карт. Згідно з новими правилами, щомісячний ліміт на такі операції встановлюється на рівні 150 000 гривень. Це обмеження буде діяти півроку і поширюватиметься на всі рахунки клієнта, відкриті в одному банку, за умови переказу коштів на рахунки інших фізичних осіб. Водночас ці ліміти не стосуватимуться волонтерів, які відповідають критеріям НБУ, а також осіб із доходами, що перевищують встановлене обмеження.

Найбільше нововведення торкнеться тих, хто звик активно використовувати банківські карти для переказів між різними рахунками або для особистих фінансових операцій. Однак варто зазначити, що перекази між власними рахунками в межах одного банку не підпадатимуть під ці обмеження. Крім того, операції за реквізитами IBAN залишаться поза дією лімітів, що дає більше можливостей для підприємців та юридичних осіб.

Як зростуть податки

На додаток до фінансових обмежень, українців очікує запровадження нових податків. Уже в середині жовтня відбудеться голосування у другому читанні за відповідний законопроєкт, що може змінити податкову систему країни. Якщо закон буде ухвалено, нові податки діятимуть із 1 жовтня 2024 року, причому деякі з них будуть впроваджені заднім числом.

Однією з головних новацій стане підвищення військового збору. Його ставка зросте з 1,5% до 5%, і це стосуватиметься всіх доходів громадян. Додатково до цього, для ФОПів, які працюють на єдиному податку, військовий збір також зазнає змін: для першої, другої та четвертої груп він становитиме 10% мінімальної заробітної плати, а для третьої групи — 1% від доходу.

Небанківські фінансові установи, за винятком страховиків, будуть обкладатися податком на прибуток у розмірі 25%. Окремо варто зазначити підприємства, що займаються роздрібною торгівлею пальним. Для них вводиться щомісячний авансовий внесок із податку на прибуток. Банки ж за підсумками 2024 року сплачуватимуть податок на прибуток у розмірі 50%, що стане серйозним випробуванням для фінансових установ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Національний кешбек: коли можна буде скористатися накопиченими коштами та на що витратити

Допомога безробітним та зміна тарифів

Соціальні виплати також не залишаться без змін. Із жовтня в Україні зросте мінімальний розмір допомоги по безробіттю — з 2500 грн до 3000 грн. Це підвищення стосуватиметься осіб, зареєстрованих у службі зайнятості та тих, хто має не менше семи місяців страхового стажу за останній рік. Також на 500 грн більше отримуватимуть безробітні з числа внутрішньо переміщених осіб, за умови наявності страхового стажу. Однак для тих, у кого немає страхового стажу, розмір допомоги залишиться на рівні 1500 грн.

Поряд із соціальними виплатами зростають і тарифи на деякі послуги. Відсьогодні Укрпошта підвищує вартість своїх послуг: пересилання внутрішнього листа вагою до 50 г тепер коштуватиме 18 грн, а реєстрованого листа без оголошеної цінності масою до 50 г або простого листа масою від 50 до 250 г — 36 грн. Крім того, зростуть ціни на поштові марки, марковані конверти та листівки.

Нові умови для мобільних операторів

Значні зміни також торкнуться ринку мобільного зв'язку. З 1 жовтня 2024 року мобільні оператори зобов'язані забезпечити безперебійну автономну роботу базових станцій зв'язку протягом 10 годин. Ці вимоги мали бути виконані поетапно, і вже з жовтня 60% станцій повинні працювати за новими стандартами, а з січня 2025 року цей показник має досягти 100%.

Це рішення стало шоком для ринку мобільного зв'язку, адже виконати вимогу не вдалося жодному з операторів. Тепер між мобільними операторами та урядом розпочався діалог для пошуку виходу з цієї ситуації. За невиконання нових вимог операторам загрожують серйозні штрафи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Естетика чи знищення малого бізнесу: з чим пов'язаний демонтаж МАФів у Києві та що про це думають експерти і мешканці столиці

Новини по темі