Черешня багата на антиоксиданти, вітаміни групи B, фолієву кислоту та клітковину, а також сприяє зміцненню імунної системи та поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту. Однак, незважаючи на свою користь, черешня підходить не всім.
Дієтологи та гастроентерологи попереджають: у низці випадків вживання черешні може не тільки не принести очікуваної користі, а й посилити вже наявні проблеми зі здоров'ям. Це особливо актуально для людей із захворюваннями печінки, порушенням вуглеводного обміну, підвищеною чутливістю шлунка або схильністю до алергічних реакцій.
У цьому матеріалі розповідаємо, у чому шкода черешні та кому не варто її їсти.
Черешня містить значну кількість цукру. За даними Mashed, в одній чашці черешні — близько 20 грамів цукру. Для порівняння, у баночці Coca-Cola — 39 грамів цукру. Такий рівень може бути критичним для людей з діабетом, інсулінорезистентністю або переддіабетичним станом.
Черешня містить натуральні цукрові спирти, зокрема сорбітол, а також велику кількість нерозчинної клітковини. Це може спричинити здуття, метеоризм, спазми, діарею і навіть блювоту. Особливо чутливі до цього люди із синдромом подразненого кишківника (СПК), а також ті, хто має хронічні проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
Деякі люди стикаються з алергією на черешню - як первинною, так і перехресною (на тлі алергії до пилку рослин із сімейства рожевих, до якого належить черешня). У таких випадках можливі свербіж, висипання, набряк слизової та інші неприємні симптоми.
Правова інформація: Цей матеріал містить загальні відомості довідкового характеру і не повинен розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. 1plus1 не несе відповідальності за діагноз, поставлений читачем на основі статті. Нагадуємо, що точний діагноз може поставити тільки лікар. Не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим корисна черешня: 7 науково доведених фактів, про які ви не здогадувалися