Олів’є – це класичний святковий салат, який, з точки зору здорового харчування, не є корисною стравою. Ковбаса, картопля, солоні огірки, багато майонезу - і все це разом. Але новорічний стіл майже кожної української родини важко уявити без цього салату.
В цій статті я хочу поділитися з вами своїми ідеями щодо урізноманітнення Олів’є.
Заправка
Будь ласка, не купуйте магазинний майонез. Він дуже жирний і жири ці небезпечні для нашого організму. Зробіть майонез власноруч. Або краще змішайте нежирну 10%-ву сметану з гірчицею приблизно 6:1, додайте трохи чорного перцю та меленого імбиру. Виходить дуже смачно. І ніхто не помітить підміни.
Філе курки або індички замість ковбаси.
Якщо ви вирішили філе відварити, то робіть це так: опустіть м’ясо в окріп, нехай трохи покипить і воду злийте. М’ясо промийте і знов опустіть в чисту киплячу воду. Можна додати цибулю, селеру, моркву та ароматні натуральні спеції. Вийде дуже ароматне м’ясо.
Якщо ви вирішили філе запекти, перед цим замаринуйте його. Ділюсь своїм улюбленим: кефір + гірчиця + каррі. Дайте побути у маринаді півгодини. Можна навіть на ніч замаринувати, але у холодильнику. Потім запечіть у духовці чи мультиварці. При такому способі приготування ви отримаєте ще рум’яну скоринку.
Якщо ви хочете приготувати Олів’є без м’яса – будь ласка.
А ще додавати замість м'яса можна тунець креветки або кальмари - виходить смачно та незвично.
Картоплю можна замінити коренем селери. Якщо ви жодного разу не куштували варений корінь селери, то спочатку відваріть і спробуйте. Якщо сподобається, сміливо можете замінювати ним картоплю.
Свіжий зелений горошок замість консервованого. Заморожений горох треба вкинути на 1 хвилину в окріп. Тоді він буде смакувати як щойно зірваний.
Але, якщо ж вам хочеться саме класичного олів’є за традиційним рецептом з майонезом та з усіма класичними інгредієнтами, то невелика кількість такого салату вам анітрохи не зашкодить, адже в здоровому харчуванні важлива кількість.
Рецепт домашнього майонезу моєї мами:
ІНГРЕДІЄНТИ
Перепелині яйця – 3 шт
Оливкова олія – 200 мл
Гірчиця діжонська – пів чайної ложки
Цукор – пів чайної ложки
Сік лимону – 1 столова ложка
Сіль – перець за смаком
Збийте яйця та 50 мл олії міксером або потужним блендером. Тільки-но суміш стає густою, потроху додайте ще олії. Збивати треба довго та ретельно! До густоти та білого кольору. Решту компонентів додавайте вже в готовий майонез.
Якщо він вийшов занадто густим, довести до потрібної консистенції можна за допомогою холодної кип’яченої води.