Новорічні рецепти 2019: Смачний та корисний салат Олів’є від Лори Філіппової

Новорічні рецепти 2019: смачний та корисний салат Олів’є від дієтолога
freepik.com

Олів'є – це не обов'язково майонез і картопля.

Поділитися:

Олів’є – це класичний святковий салат, який, з точки зору здорового харчування, не є корисною стравою. Ковбаса, картопля, солоні огірки, багато майонезу - і все це разом. Але новорічний стіл майже кожної української родини важко уявити без цього салату.

В цій статті я хочу поділитися з вами своїми ідеями щодо урізноманітнення Олів’є.

Заправка

Будь ласка, не купуйте магазинний майонез. Він дуже жирний і жири ці небезпечні для нашого організму. Зробіть майонез власноруч. Або краще змішайте нежирну 10%-ву сметану з гірчицею приблизно 6:1, додайте трохи чорного перцю та меленого імбиру. Виходить дуже смачно. І ніхто не помітить підміни.

Філе курки або індички замість ковбаси.

Якщо ви вирішили філе відварити, то робіть це так опустіть м’ясо в окріп, нехай трохи покипить і воду злийте. М’ясо промийте і знов опустіть в чисту киплячу воду. Можна додати цибулю, селеру, моркву та ароматні натуральні спеції. Вийде дуже ароматне м’ясо.

Якщо ви вирішили філе запекти, перед цим замаринуйте його.  Ділюсь своїм улюбленим: кефір + гірчиця + каррі. Дайте побути у маринаді півгодини. Можна навіть на ніч замаринувати, але у холодильнику.  Потім запечіть у духовці чи мультиварці. При такому способі приготування ви отримаєте ще рум’яну скоринку.

Якщо ви хочете приготувати Олів’є без м’яса – будь ласка.

А ще додавати замість м'яса можна тунець креветки або кальмари - виходить смачно та незвично.

Картоплю можна замінити коренем селери. Якщо ви жодного разу не куштували варений корінь селери, то спочатку відваріть і спробуйте. Якщо сподобається, сміливо можете замінювати ним картоплю.

Свіжий зелений горошок замість консервованого. Заморожений горох треба вкинути на 1 хвилину в окріп. Тоді він буде смакувати як щойно зірваний.

Але, якщо ж вам хочеться саме класичного олів’є за традиційним рецептом з майонезом та з усіма класичними інгредієнтами, то невелика кількість такого салату вам анітрохи не зашкодить, адже в здоровому харчуванні важлива кількість.

Рецепт домашнього майонезу моєї мами:

ІНГРЕДІЄНТИ

Перепелині яйця – 3 шт

Оливкова олія – 200 мл

Гірчиця діжонська – пів чайної ложки

Цукор – пів чайної ложки

Сік лимону  1 столова ложка

Сіль  перець за смаком

Збийте яйця та 50 мл олії міксером або потужним блендером. Тільки-но суміш стає густою, потроху додайте ще олії. Збивати треба довго та ретельно! До густоти та білого кольору. Решту компонентів додавайте вже в готовий майонез.

Якщо він вийшов занадто густим, довести до потрібної консистенції можна за допомогою холодної кип’яченої води.

Новини по темі