У минулому випуску програми «Життя без обману» Олексій Душка перевірив, що насправді входить до складу вареників, пельменів та млинців вітчизняних виробників.
Результати експертизи шокували не лише ведучого 1+1, а й тисячі українців. Олексій Душка заспокоює – якісні напівфабрикати є. Головне – вміти правильно вибирати продукти: уважно читати етикетку та самостійно перевіряти продукти за кількома критеріями.
Ведучий 1+1 розповів, на що звертати увагу при купівлі напівфабрикатів.
ТІСТО
1. Сіре тісто – ознака неякісного борошна.
Якщо приготувати пельмені з такого тіста, то вони просто злипнуться, – каже Олексій Душка.
2. Чим тісто світліше, тим менше з ним буде проблем під час приготування.
Дуже важливо, щоб у тісті не було діоксид титану – харчового барвника, який приховує ознаки низькоякісного борошна.
3. До складу хорошого тіста повинні входити лише такі компоненти – вода, борошно вищого ґатунку, яйце або меланж і сіль.
4. У пельменях і варениках тісто повинно бути тоненьким, добре розкатаним.
Щоб не передплачувати за тісто, обирайте напівфабрикати з тонкою ліпкою на окрайку, – запевняє Олексій Душка.
НАПІВФАБРИКАТИ З М'ЯСНИМ ФАРШЕМ
1. До складу якісних напівфабрикатів входить мінімум компонентів.
2. Найкраще обирати вироби з грубо перемеленим фаршем.
Тоді ви самі зможете побачити, яке м'ясо ви їсте, – каже експерт.
3. У фарші не повинно бути кісток та хрящів.
Якісні котлети виготовляють з однорідного фаршу.
4. Справжній продукт з м’яса навіть після розмороження зберігає свою форму.
Якщо після розмороження напівфабрикати злиплися чи легко кришаться, їх краще не купувати. Це ознака того, що вони кілька разів заморожувалися та розморожувалися, – застерігає Олексій Душка.
5. У складі якісних продуктів не повинно бути ММО та глутамат натрію.
НАПІВФАБРИКАТИ З РИБНИМ ФАРШЕМ
1. Купувати лише ті напівфабрикати, на яких зазначено, з якої саме риби був виготовлений цей продукт.
2. Чим більше в продукті міститься вуглеводів, тим більше до його складу входить панірувальних сухарів, а не фаршу.
Менше вуглеводів – більше риби, – каже Олексій Душка.
3. До складу напівфабрикатів не повинні входити ММО.
НАПІВФАБРИКАТИ З НАЧИНКАМИ
1. У м’ясо-рослинних напівфабрикатах дозволена заміна частини м’яса рослинними компонентами.
Щоб цього уникнути, купуйте продукти з відповідною позначкою. Наприклад, «м'ясні пельмені» – радить Олексій Душка.
2. Якщо у складі напівфабрикатів є рослинний білок чи клітковина, то вони можуть містити сою.
3. Начинка зі справжнього картопляного пюре та сиру містить грудочки.
4. У складі сирної начинки має бути лише кисломолочний сир.
Нагадаємо, що нещодавно Олексій Душка показав вправу, яка допоможе позбутися болю в спині.