Поради Олексія Душки: Як обрати якісні напівфабрикати

Важливо уважно читати етикетку та самостійно перевіряти продукти за кількома критеріями.

У минулому випуску програми «Життя без обману» Олексій Душка перевірив, що насправді входить до складу вареників, пельменів та млинців вітчизняних виробників.

Результати експертизи шокували не лише ведучого 1+1, а й тисячі українців. Олексій Душка заспокоює – якісні напівфабрикати є. Головне – вміти правильно вибирати продукти: уважно читати етикетку та самостійно перевіряти продукти за кількома критеріями.

Ведучий 1+1 розповів, на що звертати увагу при купівлі напівфабрикатів.

ТІСТО

1. Сіре тісто – ознака неякісного борошна.

Якщо приготувати пельмені з такого тіста, то вони просто злипнуться, – каже Олексій Душка.

2. Чим тісто світліше, тим менше з ним буде проблем під час приготування.

Дуже важливо, щоб у тісті не було діоксид титану – харчового барвника, який приховує ознаки низькоякісного борошна.

3. До складу хорошого тіста повинні входити лише такі компоненти – вода, борошно вищого ґатунку, яйце або меланж і сіль.

4. У пельменях і варениках тісто повинно бути тоненьким, добре розкатаним.  

Щоб не передплачувати за тісто, обирайте напівфабрикати з тонкою ліпкою на окрайку, – запевняє Олексій Душка.

НАПІВФАБРИКАТИ З М'ЯСНИМ ФАРШЕМ

1. До складу якісних напівфабрикатів входить мінімум компонентів.

2. Найкраще обирати вироби з грубо перемеленим фаршем.

Тоді ви самі зможете побачити, яке м'ясо ви їсте, – каже експерт.

3. У фарші не повинно бути кісток та хрящів.

Якісні котлети виготовляють з однорідного фаршу.

4. Справжній продукт з м’яса навіть після розмороження зберігає свою форму.

Якщо після розмороження напівфабрикати злиплися чи легко кришаться, їх краще не купувати. Це ознака того, що вони кілька разів заморожувалися та розморожувалися, – застерігає Олексій Душка.

5. У складі якісних продуктів не повинно бути ММО та глутамат натрію.

НАПІВФАБРИКАТИ З РИБНИМ ФАРШЕМ

1. Купувати лише ті напівфабрикати, на яких зазначено, з якої саме риби був виготовлений цей продукт.

2. Чим більше в продукті міститься вуглеводів, тим більше до його складу входить панірувальних сухарів, а не фаршу.

Менше вуглеводів – більше риби, – каже Олексій Душка.

3. До складу напівфабрикатів не повинні входити ММО.

НАПІВФАБРИКАТИ З НАЧИНКАМИ

1. У м’ясо-рослинних напівфабрикатах дозволена заміна частини м’яса рослинними компонентами.

Щоб цього уникнути, купуйте продукти з відповідною позначкою. Наприклад, «м'ясні пельмені» – радить Олексій Душка.

2. Якщо у складі  напівфабрикатів є рослинний білок чи клітковина, то вони можуть містити сою.

3. Начинка зі справжнього картопляного пюре та сиру містить грудочки.

4. У складі сирної начинки має бути лише кисломолочний сир.

Нагадаємо, що нещодавно Олексій Душка показав вправу, яка допоможе позбутися болю в спині.

Більше новин