Як говорить народна приказка, скільки існує українських господинь — стільки ж є рецептів борщу. Адже кожна господиня має власний рецепт з особливими секретами, які передаються з покоління в покоління. Саме ця різноманітність і робить борщ настільки самобутнім і незрівнянним у своїх варіаціях.
З цим твердженням погоджується і Руслан Сенічкін, який вважає, що двох однакових борщів навіть в одного кухаря не вийде.
«Історія цієї страви розпочалася ще у X столітті, саме тоді почали культивувати та споживати буряки в Київській Русі. Саме тоді борщ став національною стравою українців. Серед рецептів борщу в моїй колекції є один особливий – з яблуками та фрикадельками», — зазначає Руслан Сенічкін.
Борщ з яблуками від Руслана Сенічкіна
Інгредієнти:
- Капуста – 200 г
- Картопля – 300 г
- Яблуко (краще кислого сорту) – 1 шт.
- Буряк – 150 г
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- М'якуш яловичини для фаршу – 300 г
- Яйце – 1 шт.
- Вершкове масло – 30 г
- Черствий білий хліб – 50 г
- Молоко – 50 г
- Томатна паста – 40 г
- Олія соняшникова – 50 г
- Зелень кропу та петрушки – пучок
- Перець мелений чорний та білий, сіль – до свого смаку
Приготування
-
Готуємо фарш: 300 г яловичини, сіль, перець, 1 яйце, ½ ст. л. вершкового масла, зубок часнику, добре вимочений в молоці і віджатий черствий білий хліб без скоринки пропустіть через м’ясорубку. Потім додайте дрібно нарізану зелень і поставте в холодильник, щоб підвищилася в’язкість фаршу.
-
Варимо борщ. Доводіть до кипіння 3 л води й покладіть в каструлю 200 г капусти, нарізаний корінь петрушки і 50 г буряку, нарізаного півкружальцями. Коли вода знову закипить, додайте 4–5 подрібнених кубиком картоплин.
-
Заправка до борщу. Одну цибулину поріжте кубиком, моркву – півкільцями, 150 г буряків потріть на терці або поріжте дрібною соломкою. На пательні обсмажте цибулю до напівпрозорого стану, додайте часник, моркву й буряк та протушкуйте все. Через 5 хвилин додайте 1–2 ст. л томатної пасти й кілька ложок овочевого відвару з борщу. Протушкуйте ще 7 хвилин, додайте сіль, спеції, перемішайте ретельно та покладіть все у борщ.
-
Готуємо фрикадельки. Щоб фарш не прилипав до рук, долоні змочіть у воді з лимоном. Фрикадельки можна кидати у воду, коли картопля і капуста будуть наполовину готові. Варіть фрикадельки 15 хвилин, щоб м’ясо добре проварилося.
-
Час додавати яблуко. Ідеально – кислого сорту. Яблуко поріжте на 4–8 частин, видаліть серцевину, наріжте дольками й відправте в каструлю. Потім доведіть борщ до кипіння і вимикайте. Дайте настоятися 15–20 хвилин.
Ще більше цікавих рецептів дивіться у Сніданку з 1+1 щодня з 6:30 до 9:30 на телеканалі 1+1 Україна.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смачні та корисні: рецепт стейків з капусти від Руслана Сенічкіна